KÖRÖMI ATTILA

Teljes szövegű keresés

KÖRÖMI ATTILA
KÖRÖMI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Az emberi vér, a biztonságosan előállított vérkészítmények nélkülözhetetlen feltételei a gyógyításnak. Itt a gyógyítás nélkülözhetetlen feltételeként a biztonságra kell helyezni a hangsúlyt: a vér biztonságos levételére, a vér biztonságos kezelésére és a biztonságos vérfeldolgozásra. Az Országos Vérellátó Szolgálat egykori létrehozásakor ezért volt fontos, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat regionális központjaiban megteremtsék azokat a biztonságos feltételeket, amelyekkel az egyre szigorodó szabványok közepette is, biztonságunk érdekében megfelelő körülmények között történhet a vér levétele, a vérkészítmények tárolása és a későbbi folyamatokba való bekapcsolásáig annak kezelése.
2000 nyarán derült ki, legalábbis számomra, Pécs városában, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat regionális központjai közül Pécs volt a leginkább lemaradva a tekintetben, hogy ezt a biztonságot garantálja. Ennek első számú akadálya az volt, hogy maga körül az ingatlan körül sem volt közmegegyezés, nem volt mit fejlesztenie az Országos Vérellátó Szolgálatnak. Ezért az akkori miniszter úr, Mikola miniszter úr - később miniszter úr, akkor az Országos Vérellátó Szolgálat vezetője - a megyei közgyűlés elnökével, aki jelen pillanatban is a Szocialista Párt padsoraiban ül, és akkori közgyűlési elnök volt, megegyezett, és a megyei közgyűlés akkor egy pozitív döntésével segítette azt, hogy a közgyűlés egyik épületét kiüríttette, és a vérellátó szolgálat pécsi regionális központja használatába kívánta később adni ezt az ingatlant, ahol aztán a szükséges fejlesztések megtörténhetnek annak érdekében, hogy az ország egyik legnagyobb igényét jelentő pécsi egyetem klinikai tömbjét és más egyéb, nagyon fontos szolgáltatásokat a pécsi regionális vérellátó központ el tudjon látni.
Még egyszer mondom, ezek a tárgyalások sikeresen zajlottak, olyannyira, hogy a megye egy egészségügyi intézményt ürített ki. Az előző kormány, az Orbán-kormány 200 millió forinttal támogatta a megyei kórház fejlesztését, hogy az ingatlan kiürítése megtörténhessen, és így előállt az a helyzet, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat pécsi központjában megindulhatott volna a fejlesztés.
A megyei közgyűlés tulajdonában álló régi épületből azonban csak idén tavasszal sikerült kiköltöztetni az előző funkciót. Ettől kezdve bármelyik pillanatban beindulhatott a fejlesztés, hiszen Mikola miniszter úr, illetve az előző kormány, az Orbán-kormány a fejlesztés elindításához szükséges pénzt is biztosította az utolsó előtti és az utolsó költségvetési évében. Felhasználni nem tudta, hiszen az ingatlant még nem sikerült kiüríteni, de száz szónak is egy a vége: Mikola miniszter úr vezetésével minden feltétel előállt, az ingatlant megszerezték, a kiköltözést a kormány támogatta. Minden feltétel együtt volt ahhoz, hogy a pécsi regionális vérellátó központ fejleszthető legyen, és az egyik legnagyobb kiszolgálóként, immáron teljes biztonsággal, fenntartsa a régi hivatását, illetve bekapcsolódjon egy magas szintű vérkészítménygyártásba, -tárolásba és későbbi kezelésébe.
Ennek érdekében 2000 nyarán a pécsi orvostársadalom is összefogott, ők is bekapcsolódtak ebbe a munkába, és örömmel vártuk idén tavasztól a fejlesztés elindulását, azonban sajnálattal kell tapasztaljuk, hogy ez a fejlesztés nemhogy nem tudott elindulni, hanem egyre ellentmondóbb hírek érkeznek a pécsi vérellátó központ fejlesztéséről, a beruházás megindításáról.
A napirend utáni hozzászólásommal az volt a célom, hogy erre a problémára felhívjam a figyelmet, és arra kérjem a kormány, illetve az egészségügyi tárca vezetését, hogy miután minden feltétel adott a pécsi vérellátó központ fejlesztésére, vizsgálják meg, hogy minden feltétel fennállta ellenére miért nem sikerült ezt a rendkívül fontos és a régióban már-már nélkülözhetetlen fejlesztést elindítani.
Köszönöm szépen. Én szeretném, ha a tárca a napirend utáni hozzászólásomra írásban mindenképpen reagálna - remélem, biztatóak lesznek a tárca mondatai. Amennyiben ezt nem sikerül elérni, akkor mindenképpen jelentősebb figyelemfelhívást (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő lejártát.) kell tenni a régióban, mert az nem lehet állapot, hogy a pécsi régióban… (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) a vérellátás veszélybe kerüljön. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem