JAUERNIK ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési bizottság a T/5479. számú, fogyasztói árkiegészítésről szóló törvényjavaslatot múlt hét kedden, a szeptember 23-ai ülésén tárgyalta meg. A bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot. A szavazás eredményeként 15 igen, 7 nem szavazattal és 1 tartózkodással minősítette így az előterjesztést.
A bizottsági vitáról néhány szót hadd mondjak. A bizottság többsége támogatta azt az elképzelést, hogy január 1-jétől új törvény szabályozza a fogyasztói árkiegészítést. Ismert, hogy eddig a '91. évi LXXVIII. törvény rendelkezett a fogyasztási adó és a fogyasztói árkiegészítés szabályairól. Az európai uniós csatlakozásunk napjától a fogyasztási adó intézményét meg kell szüntetnünk, illetve arra van lehetőség, hogy ezt átalakítsuk regisztrációs adóvá. Ugyanakkor a jelenlegi törvény nagyobb részét képezi a fogyasztási adó és kisebb részét a fogyasztói árkiegészítés. Tehát támogatjuk, hogy új törvényben kerüljön szabályozásra, ez egy önálló törvény legyen, amely 2004. január 1-jétől lépjen hatályba.
Egyetértettünk azzal is, hogy az eddigi elveit a törvény tartsa meg. Tulajdonképpen arról rendelkezik ez a törvény, hogy az állam által nyújtott személyszállítási kedvezményeket a szolgáltatást végzőknek ellentételezni kell. Ez a törvény nem a kedvezményeket határozza meg, hanem csak az ellentételezés módját, mértékét és az eljárási rendet. Szó volt arról, hogy jelenleg ezen kedvezmények körét, amelyet az állam rendel el, egy kormányrendelet, mégpedig a 287/1997. számú kormányrendelet határozza meg. A változás, amely a jelenlegi szabályozáshoz képest eltérést mutat, két ponton is felfedezhető. Az egyik az, hogy az eddigi százalékos mértékű támogatások átalakulnak fix összegű támogatássá; nem minden esetben, de néhány esetben erre sor kerül. Ezzel párhuzamosan, amikor átalakul fix összegű támogatássá, megszűnik a pénzügyminiszternek az a jogosítványa, hogy az önkormányzat által megállapított árakat jóváhagyja. Konkrétan vétójoga volt a pénzügyminiszternek az előző időben az önkormányzati ármegállapítással kapcsolatban. Valószínűleg emlékeznek rá nagyon sokan, hogy a korábbi kormány idején a pénzügyminiszter folyamatosan harcban állt a fővárosi tömegközlekedési díjak megállapításánál. Tehát a mostani törvénymódosítás következtében a pénzügyminiszternek ez a joga megszűnik.
A fix összegű átalakítás mellett - ezt indokként bizottsági ülésen is elmondtuk - elindult egy olyan folyamat, amely nem jó irányba vitte ezeket az ügyeket. Abban érdekeltek a szolgáltatást végző cégek és az önkormányzatok is, hogy minél több kedvezményes bérletet, kedvezményes jegyet adjanak el minél magasabb áron, mert annál több fogyasztói árkiegészítést tudtak elérni. Úgy gondoljuk, hogy ezt a folyamatot mindenképpen meg kell állítani, és ennek egyik módja az, hogy a támogatás a százalékos mérték helyett egy fix összegű támogatás lesz.
A bizottsági ülésen is elhangzott, ami nagyon fontos, hogy megőrzi a rendszer a kedvezményeket, tehát a 65 év feletti idősek ugyanúgy ingyen utaznak továbbra is a tömegközlekedési eszközön, a nagycsaládosok, a fogyatékosok bérletei esetében, a tanulóbérleteknél a 90 százalékos támogatás továbbra is megmarad, ami a legnagyobb tételt teszi ki. Tehát ezekben a tételekben változás nincs. Néhány tételben konkrétan csökkenés van, a 67,5 százalék lejön 57,5 százalékra. Ezt mi, kormánypárti képviselők sem örömmel vettük tudomásul, de a költségvetés egyensúlya miatt valószínűleg ennek elfogadására sor fog kerülni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem