DR. KIS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Amikor a mezőgazdaságról beszélünk az európai uniós csatlakozás közelsége kapcsán, hajlamosak vagyunk egy irányt venni, és mindenki az úgynevezett közvetlen kifizetések, normatív támogatások irányából szólal meg. Ez már idestova két hónapja jellemző a Házra, és senki nem beszél arról az úgynevezett garanciális alapról, amely az európai uniós támogatásoknak a második lábát képezi; megjegyzem, egyébként ez a nagyobb összeg.
Turi-Kovács Béla utalt arra, hogy milyen tárgyalások voltak Koppenhágában. Én viszont arra hívnám fel a figyelmet, hogy most Luxembourgban a mezőgazdasági miniszterek az európai uniós agrártámogatásokat a jövőre nézve nem a támogatás irányából és nem a termeléshez kötötten fogják meghatározni, hanem pontosan - amire miniszter úr is utalt - a vidékfejlesztés, ezen belül is a táj- és ökogazdálkodás, valamint az az extenzív területfenntartás lesz a döntő, amihez programfinanszírozottan lehet a pénzeket megszerezni. S ha Magyarország ügyes, és a garanciális alapokat, valamint a kohéziós alapokból erre rendelkezésre álló összegeket megszerzi, akkor mintegy 3 millió hektáron tud ilyen jellegű támogatáshoz hozzájutni, ami sokkal nagyobb, mint a normatív közvetlen kifizetések összege. Így az a veszély, amire Turi-Kovács Béla utalt, hogy esetlegesen 20 milliárd forintnak megfelelő összeg az Európai Uniótól nem hívható le, nem válik valósággá. Az azonban nagyon fontos - mert ez programok alapján történik -, hogy megfelelő program álljon rendelkezésre. Ezt a nemzeti fejlesztési terv egyébként úgy irányozza elő, hogy 2006-ig mintegy 1 millió hektárt kíván ebbe a gazdálkodási formába bevonni. S az is hozzátartozik, hogy az ebben a rendszerben működő termelők a szerveződés során az értékesítés, a beszerzés és a piacra jutás érdekében szerezzék meg azokat az infrastrukturális lehetőségeket, amelyek nélkül bizony nehéz helyzetbe kerülhetnek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm, elnök asszony. Megjegyzem, képviselőtársa 2 perc 19 másodpercig beszélhetett koccantás nélkül. Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem