MÁRFAI PÉTER

Teljes szövegű keresés

MÁRFAI PÉTER
MÁRFAI PÉTER (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Sokszor és sokat hangoztatott tény, hogy integrációs felkészülésünk során kiemelt figyelmet kell fordítanunk az információs társadalom kiépítésére. (Folyamatos zaj. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.)
Alig néhány hónap van hátra, és Magyarország csatlakozik az Európai Unióhoz. A magyar polgárok többek között azért szavaztak igennel az Unióra, mert az ott élőkhöz hasonlóan olcsó, gyors és magas színvonalú szolgáltatásokat várnak el az államtól. Nem hiszem, hogy különösebb magyarázatra szorul, hogy egy vállalkozó életét mennyire megkönnyíti, ha a világhálón keresztül is képes például bejegyeztetni egy céget, felvenni a rendeléseket, intézni az adó- vagy egyéb hivatalos ügyeit, vagy akár megszerezheti az üzletét érintő legfontosabb információkat. Az Unió több tagállamában ez már lehetséges. Óriási energia- és költségmegtakarítást jelent ez mind a vállalkozó, mind az állam számára.
A civil életben is számtalan előnnyel jár az elektronikus ügyintézés elterjedése. Nem csupán költség-, hanem időmegtakarítást is jelenthet ez az állampolgárok számára.
Ugyanakkor a világhálón az információk igen nagy hányada idegen nyelvű, főként angol nyelvű. Ezért az internetben rejlő lehetőségeket még nem tudjuk teljes mértékben kiaknázni. (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Különösen igaz ez a hátrányos helyzetű térségekre. Éppen ezért tartom elengedhetetlennek a magyar nyelvű tartalmak fejlesztését, mivel a gazdasági szempontból hátrányos helyzetű régiókban és a kistelepüléseken jóval kisebb az internetfelhasználók aránya, mint a fővárosban.
A XXI. században az információs eszközök használatában, az információs technológiák alkalmazásában most értünk el egy olyan fordulóponthoz, amely már komolyan felveti a kormányzat felelősségét a jelentkező esélyegyenlőtlenség és az ebből fakadó életszínvonal- és életminőség-különbségek csökkentésében és felszámolásában.
Kérdezem ezért a miniszter urat: mit tesz a minisztérium azért, hogy minden településnek megfelelő internetellátása legyen, különösen a Budapesttől távol eső települések esetében, mely által az ott élők is hozzájuthatnak a számukra fontos információkhoz. Ugyanis örvendetes tény, hogy az elmúlt egy évben 41 százalékkal nőtt az internet-előfizetők száma, de ez valószínűleg ezekre a hátrányos településekre nem vonatkozik.
Kérdezem továbbá a miniszter urat, mit tesz a tárca a magyar nyelvű tartalmak és a magyar nemzeti kultúra megjelenéséért a világhálón. Várom a miniszter úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Folyamatos zaj.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem