KOVÁCS KÁLMÁN

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN informatikai és hírközlési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt azzal kezdem, hogy azért az valóban örömteli, hogy 40 százalékkal nőtt az elmúlt egy esztendő alatt a hazai internetezők száma. Ez a KSH adata szerint azt jelenti, hogy egyúttal a széles sávú internetezésbe bekapcsolódók száma megháromszorozódott Magyarországon.
Az év elején azt ígértük, hogy 100 ezerrel növekedni fog idén a széles sávú internetezők száma, és nyugodtan mondhatom, hogy ezt lényegesen meg fogja haladni a növekedés. Azért ezekben a növekedésekben már benne van, benne rejlik az is, hogy nem csupán a tehetősek, nem csupán a versenyképes lakosság tudott bekapcsolódni az internetbe, hanem azok a programok is elindultak, amelyek azt célozták, hogy minél szélesebb körben lehessen élni az új technológia eszközeivel. Gondolok itt arra a programra, amelyet még tavaly ősszel indított el a kormány, és idén tavasszal az egészségügyi szférában az orvosok, az ápolónők körében, a közszférában a könyvtárosok körében, az iskolában oktatók körében.
Később, az Európa-terv keretében elindítottuk a családosok, az iskoláskorú gyermekeket nevelők számára az úgynevezett 60 ezer forint kedvezményű Sulinet Expressz-programot, amelynek keretében - az adókedvezmény révén - nagyon sokan tudnak számítógépet vásárolni 60 ezer forinttal olcsóbban, illetve ha a konstrukció megengedi, akár három évre eltoltan, részletfizetéssel, gyakorlatilag önerőből vagy minimális önerővel számítástechnikai eszközhöz és internet-előfizetéshez juthatnak.
Mindemellett mégis teljesen indokolt, hogy meg kell teremtenünk a lehetőséget azoknak is az új technológiába való bekapcsolódásra, akik Budapesttől távolabb élnek, akiknek a szociális helyzete akár a városokban, akár Budapesten, akár a kistelepüléseken hátrányos. Ezért indította el a kormány néhány héttel ezelőtt a közhálóprogramot, amellyel 2005 őszére 2530 településen, gyakorlatilag minden településen, amely olyan közintézménnyel rendelkezik, amely közösségi célt szolgál, ott lesz a széles sávú internet-hozzáférés; 7300 közintézményt kötünk be az első fázis keretében, és ezekhez a terv szerint a lakosság is csatlakozhat, tehát széles sávú internethez juthat hozzá, gyakorlatilag az ország valamennyi településén 2006-tól a lakosság.
A másik nagyon fontos elem az úgynevezett Brunszvik Teréz-program, amellyel éppen a hátrányos helyzetű, vagy a kisebb lélekszámú települések óvodáskorú gyermekei számára kínálunk számítógépes hátteret, lehetőséget adva arra, hogy játékos formában elsajátítsák ezt, ismerkedjenek az új technológiával.
Végül kiemelném a munkaadói programot és a kisebbségi önkormányzati programot, amelynek mind az a célja, hogy ez a technológia ne csak a versenyképes szférához, hanem azokhoz is eljusson, akiket ma szociális vagy területi alapon egyértelműen hátrányos szférába tartozónak tekintünk. Szeretném kiemelni: ahhoz, hogy ez a használat során is tízmillió magyarhoz jusson el, valóban magyar nyelvű szolgáltatás kell, tehát a kormányzat következő feladatköre az elektronikus szolgáltatások, közszolgáltatások megteremtése az önkormányzati és állami szférában, és az iskolákban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a multimédiás tananyagok, magyar nyelvű anyagok terjesztése.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem