KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A címben foglalt tárgyban több alkalommal szólaltam már fel a parlamentben, és mindig arra akartam ráirányítani a figyelmet, hogy ha így folytatjuk, és ha mindenki sikeres lesz a másik lejáratásában, akkor majd a végén együtt járatódik le az egész. Jelenleg ezen az úton vagyunk. Mindig azt kértem, hogy próbáljuk meg valahogy visszafogni magunkat, hátha tudunk tenni valamit a politika megbecsülésének növelése érdekében.
Sajnálattal látom, hogy megyünk tovább lefelé. Hogy csak az elmúlt napokat idézzem, óriásplakátok jelennek meg a miniszterelnökről, megindul az utcai szórólap-osztogatás. (Derültség a Fidesz soraiban.) Összességében azt kell látnunk, hogy a politika egyre inkább beleszól a mindennapi életünkbe, egyre inkább rátelepszik mindennapjainkra. Ennek aztán persze, tisztelt képviselőtársaim, nem maradnak el a következményei. Nem marad el például az a következmény, hogy lassan minden átpolitizálódik körülöttünk, átpolitizálódik a magánélet, átpolitizálódik az emberek közötti kapcsolatok rendszere, és természetesen átpolitizálódnak a függetlennek tekintett intézmények is.
Csakhogy, tisztelt képviselőtársaim, valahogy, valahol kell lennie valamilyen fajta határnak, amiben egyetértünk. Úgy látom, hogy most, az elmúlt napokban megint sikerült egy határt átlépni. Mert azt egy határnak gondolom, hogy a Magyar Köztársaság legitim, a parlamentben megválasztott miniszterelnökét nem lehet alaptalanul rágalmazni. Márpedig, tisztelt képviselőtársaim, az elmúlt napokban a Magyar Köztársaság egyik köztisztviselője ezt tette akkor, amikor bizonyítékok nélkül a pénzmosásban érintettnek nevezte a miniszterelnököt.
Ez, tisztelt képviselőtársaim, megengedhetetlen és elfogadhatatlan. Megengedhetetlen azért, mert rágalom, elfogadhatatlan pedig azért, mert egy köztisztviselő, akinek politikasemlegesen kell tevékenykednie, beszáll a politikai vitákba, az egyik oldalon politikai állásfoglalást tesz. Ezt el kell utasítanunk, hiszen ha visszaemlékszünk még, arról szólt annak a rendszernek a kiépítése e tekintetben, amelyet közösen hoztunk létre 1990-et követően, hogy van egyszer a politika, és van másodszor a politikasemlegesen tevékenykedő köztisztviselői kar. És ez hosszú időn keresztül, legalább nyolc éven keresztül így is volt.
Ha képviselőtársaim visszagondolnak, egyszer volt egy független legfőbb ügyész, aki politikai támadások következtében lemondott, és azóta az utódjáról nem gondolja senki, hogy politikasemlegesen tevékenykedik. Ha visszagondolnak, tisztelt képviselőtársaim, a bankfelügyelet nem volt a politikai viták kereszttüzében, egészen addig, amíg az előző ciklusban támadások nem érték a vezetését, majd egy törvénymódosítással erőszakosan le nem váltották, hogy a saját embert ültessék a helyébe. És azóta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetőjéről sem gondolja senki, hogy politikamentesen tevékenykedik. Emlékszünk még talán a Magyar Nemzeti Bank elnökét ért támadásokra, és furcsa módon most megint csak senki nem gondolja a Magyar Nemzeti Bank elnökéről, hogy politikamentesen tevékenykedik.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezért a felelősség azokat terheli, akik ezt tették ezzel az országgal, és ráadásul a háttérből ma is joystickkal irányítják ezen köztisztviselőket, és politikai állásfoglalásokra késztetik őket. (Nagy taps az MSZP soraiban.)
(13.50)
Én meg azért szólok, képviselőtársaim, mert ezen az úton is meg kell állni, ez sem folytatódhat, mert ha ezt tesszük, akkor megint csak a közösen kialakított közjogi rendszert veszélyeztetjük - ez pedig, képviselőtársaim, tűrhetetlen. Nincs az a napi politikai megfontolásból kialakított állásfoglalás, és nincs az a napi politikai haszon, ami összességében a közjogi rendszer felborítását megérte volna. (Moraj a Fidesz padsoraiból.) Ezért kérek mindenkit, hogy maradjon a kaptafájánál: a politikus politizáljon, a köztisztviselő pedig végezze a dolgát.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Dr. Áder János: Vizet prédikál, bort iszik!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem