DR. VERES JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Akkor... (Zaj a Fidesz padsoraiból. - Közbeszólás ugyanonnan: Csak az igazat! - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Akkor bizonyára a képviselő úr is mérlegeli azt, hogy az ilyen jellegű kijelentéseknek és az ilyen jellegű, egymás mellé tendenciózusan állított valós s valótlan dolgoknak mi is a következménye. (Demeter Ervin: Csak valós...)
A következménye röviden az, hogy megpróbálja elhitetni azt a közvéleménnyel, megpróbálja elhitetni a magyar és a nemzetközi közvéleménnyel, hogy Magyarországon olyan politikusok vannak a politika színterén, olyan személyek vannak az üzleti életben vezető pozícióban, akik bizonyára megbízhatatlanok, akiknek (Dr. Áder János: Ezt mindenki tudja!) bizonyára a csalás az egyetlen fontos momentuma. Ha a képviselő úr így állítja fel a logikát, akkor természetesen vállalnia kell ennek azt a konzekvenciáját is, hogy az a cég, amelyiknél ma már nyilvánvalóan megállapították az eddig rendelkezésre álló tények alapján, hogy több milliárd forint tűnt el, s amely cégnél a fideszes kormányzás időszakához köthető több vállalkozás, vállalkozásonként több milliárd forintot mozgatott meg… - én nem mondom, hogy mosott át, mert azt gondolom, ezt nem tudja egyikünk sem állítani, hogy átmosták-e ezt a pénzt vagy sem; vannak olyan feltételezések, amelyek szerint ezt a pénzt átmosták. Ha átmosták, akkor nyilvánvalóan majd fény fog derülni arra is, hogy ki kezelte a mosógépet; meg fogjuk majd ismerni a rendőrségi vizsgálat alapján azt is, hogy pontosan hová is lett ez a pénz, honnan indult el, és valóban kiket és milyen nagyságú kár ért. Azt gondolom, ma egyikünk sincs abban a helyzetben, hogy azt meg tudná mondani, hogy valóban ért-e ennyi, annyi vagy amannyi kár ott ügyfeleket annál a cégnél.
(14.00)
Ha tehát a képviselő úr ilyen állításokat tesz, akkor azt gondolom, hogy célszerű lenne ezeket az állításokat pontosabban is alátámasztani. Az én eddigi ismereteim szerint az, amit a képviselő úr elmondott, maximum a feltételezés szintjén igaz, mármint az, hogy az egyik banknál, ahol a jelenlegi miniszterelnök volt a bank elnöke, abban a periódusban, amely periódusban ő a bank elnökeként működött, erre a bizonyos pénzmosási akcióra sor kerülhetett volna. Miután ez feltételezés volt, azt gondolom, hogy szerencsétlen a képviselő úr hozzászólásában a dolgokat így egymás mellé állítani. (Dr. Répássy Róbert közbeszólása.)
Azt pedig e Ház falai között többen megválaszolták már az elmúlt időszakban, hogy nem vitathatóan László Csaba jelenlegi pénzügyminiszter, igen, a K&H Banknál dolgozott abban a periódusban, amikor az ABN AMRO és a K&H egyesülése zajlott Magyarországon, mégpedig az integrációért felelős vezérigazgató-helyettesként sem felügyeleti jogköre, sem közvetlen kapcsolata azzal a tevékenységével a banknak nem volt, amely tevékenységében feltehetően akkor már folyt ez a nem teljesen törvényes tevékenység. Ugyanakkor mára nyilvánvalóvá vált mindannyiunk előtt az, hogy volt Magyarországon egy olyan szervezet, és van Magyarországon egy olyan szervezet, amelynek e szabálytalan, nem törvényesen folyó tevékenységről pontos információi voltak, hiszen a szervezet egyik jogelődje megállapította mindkét jogelőd brókercégnél végzett vizsgálatában, hogy nem megfelelő, nem törvényes a szervezeteknek a nyilvántartása. Hogy, hogy nem, Szász Károly úr, miután ennek a szervezetnek a vezetőjévé vált, ezt követően olyan papírt írt alá, és olyan papírt adott ki immár a K&H Equitiesnek, ami alapján semmilyen kötelezettség nem terhelte tovább a K&H Equitiest e zavaros és nem pontos nyilvántartások pontossá tételében.
Ha tehát valakinek felelőssége van abban, ami ez alatt az időszak alatt történt, akkor nagy valószínűséggel a jelenleg rendelkezésünkre álló - hiszen nyilvános dokumentumokról beszélünk - dokumentumok alapján az megállapítható, hogy a PSZÁF jelenlegi vezetésének bizonyosan van ebben felelőssége. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Ezért tehát azt szeretném kérni, képviselő úr, hogy ha tényeket kíván megállapítani, akkor maradjunk annál, hogy a PSZÁF vizsgálatainak az eredménye alapján és a bebizonyított valóság alapján állapítson meg tényeket, és lehetőleg a kijelentéseivel ne keltsen olyan gyanút, mintha az egész magyar politikai közéletben (Az elnök jelzi az idő leteltét.) csak - az ön kifejezésével használt - megbízhatatlan személyek lennének pozícióban.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem