DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! 113 évvel ezelőtt, október 6-án az aradi színház előtt felavatták Zala György remekművét, a Szabadság-szobrot a kivégzett 13 aradi vértanú és a szabadságért küzdő áldozatok emlékére, az aradiak és a nemzet közadakozásából. Ez az emlékmű igen nagy szimbolikus erővel bír, és ez a mű a magyar és az egyetemes európai művészet hírnöke. 1887-ben Trefort-díjat kapott a brüsszeli nemzetközi műemlék-kiállításon.
Az Aradon, 1849. október 6-án kivégzett 13 tábornok között volt birodalmi német, osztrák, horvát, szerb nemzetiségű, de a később kivégzett személyek között is számos nem magyar nemzetiségű áldozat volt. Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc nem csupán a magyar nemzet szabadságát akarta megvédeni a Habsburgok és az orosz szövetségesek ellenében, de egész Közép-Európa szabadságáért folyt a küzdelem. Nemzetiségre tekintet nélkül az ő emlékükre és tiszteletükre áll a szobor.
Tisztelt Képviselőtársaim! A történelem kifordított sok mindent. A szobor körül kialakult érzelmi hullámok, nem ritkán gyűlölet oda vezetett, hogy 1925-ben a szobrot eltávolították. Négy éve ismét látható darabjaiban a minoriták udvarán a szobor. Az utóbbi időben minden sikerült, hogy újból álljon október 6-án, köztéren a szabadságszobor. Sikerült Arad város rendezési terve. Sikerült megszerezni a művelődési minisztérium engedélyét, a prefektúra engedélyét, költségvetési támogatást, és nagyon sok pénz gyűlt össze adományokból, és minden feltétel adott ahhoz, hogy ez a szobor álljon október 6-án, Aradon, nyílt téren.
A Nagy-Románia Párt aláírásgyűjtése nyáron már sok rosszat sejtetett, majd a művelődési bizottság döntése az egész európai kultúrkör arculcsapása. A Magyar Demokrata Fórum véleménye szerint ez a döntés sem a jószomszédsággal, sem az európaisággal nem fér össze. Figyelmen kívül hagyja a történelmi tényeket, Erdély sajátos történelmét. A döntés szakmailag nyilvánvalóan alaptalan, a politikai elfogultságtól pedig izzik ez a döntés.
Tisztelt Képviselőtársaim! A román kormány és a magyar kormány felelőssége is, hogy az európaiságot szem előtt tartva, az európai felzárkózás felgyorsítása érdekében mit tesz az elfogadhatatlan döntéssel szemben.
A Magyar Demokrata Fórum nevében felkérem a magyar kormányt, személy szerint a miniszterelnök urat és személy szerint a nemzeti kulturális örökségért felelős miniszter urat, haladéktalanul tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy október 6-án álljon az aradi Szabadság-szoborcsoport. Álljon a sarkára a kormány, a miniszterelnök úr is és a miniszter úr is, és várja el a román miniszterelnöktől, hogy a decemberi Kempinski-találkozó gesztusát most adja vissza a miniszterelnök úrnak Năstase miniszterelnök úr, hiszen akkor Medgyessy Péter miniszterelnök azt vállalta, hogy a magyar nép Trianonhoz fűződő nehézségei ellenére elmegy a román nemzeti ünnepre, köszönti Năstase miniszterelnök urat és köszönti a román népet. Most a román miniszterelnöktől várhatjuk el mi mindannyian, a politikai erők pedig különösen, hogy saját nacionalista erőivel szemben tegyen egy gesztust miniszterelnök úrnak, a magyar népnek, és adja vissza mindazt, amit decemberben a Kempinskiben a román miniszterelnök és a román nép Medgyessy Pétertől megkapott.
Sokan szeretnénk ezt a szobrot avatni október 5-én, méltósággal és ünnepélyesen. Ha ezt Năstase miniszterelnök úr október 5-ére nem teszi lehetővé, sajnos lehetetlen helyzetbe hozza a magyar miniszterelnököt is. Ez az ő felelőssége a szoborállításban.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban. - Szórványos taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem