PÁL TIBOR

Teljes szövegű keresés

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Nem az előző kormány gyakorlatát fogom ismertetni, hiszen az nem volt, hanem azt fogom elmondani a válaszban, hogy mi történt ebben az évben abban a kérdésben, amit ön föltesz a termoforkéményekkel kapcsolatban.
Mint ahogy ön is tudja és mindannyian tudjuk, ez egy évtizedes probléma. Eddig egyetlen kormány sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, a Medgyessy-kormány az első, amelyik ezzel a kérdéssel igen komolyan foglalkozik. A Széchenyi-pályázat keretén belül közel egymilliárd forint áll rendelkezésre, pontosan azért, hogy ahol szükséges, ott ezeket a korábban épített és rossz minőségű kéményeket fel tudják újítani, ki tudják javítani.
Azt is tudjuk nagyon jól, hogy az ilyen lakásban lakó emberek többségében alacsony jövedelműek. Pontosan ezért van a kormányrendeletben lehetőség arra, hogy az újjáépítés vagy a felújítás költségeinek 40 százalékáig, de lakásonként akár 80 ezer forintig is vissza nem térítendő támogatásban lehet részesíteni a társasházakat, illetve az ott lakókat. Az önkormányzatoknak van lehetőségük arra, hogy helyben a többi összeget átvállalja. Ez egy helyi rendelettől függ. A kormányrendeletet mi kihirdettük, már a pályázat is kint van az önkormányzatoknál, a társasházaknál, tehát lehet erre a pénzre pályázni.
Az életveszély ügyében pedig nem a kormánynak van dolga. Amennyiben életveszélyes helyzet alakul ki, akkor az építési hatóságnak kell közbelépnie, illetve az önkormányzatnak kell közbelépnie megfelelő cserével, megfelelő lakás biztosításával. Ez az ő feladatuk, ezt meg is teszik minden olyan esetben, ahol azt érzékelik, hogy az építési problémák miatt életveszély áll fenn, abban az esetben az önkormányzat lép közbe.
Én bízom benne, hogy ez az eljárás, ez a pénzösszeg és az a kormányrendelet, ami most már életben van és ki van hirdetve, orvosolni fogja azt a problémát, ami valóban évtizedek óta fennáll, és a jövőben elindulnak a felújítási munkák.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem