TÖRÖK ZSOLT

Teljes szövegű keresés

TÖRÖK ZSOLT
TÖRÖK ZSOLT, az informatikai és távközlési bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az informatikai és távközlési bizottság múlt heti ülésén megtárgyalta a T/4625. számú előterjesztést, amely az elektronikus cégeljárásról és a cégiratok elektronikus úton történő megismeréséről szóló törvényjavaslatot tartalmazza.
A bizottság egyhangú szavazattal általános vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot, és szinte valamennyi fél kifejezésre juttatta a bizottsági ülésen, frakcióktól függetlenül, hogy a törvényjavaslat alapvető céljaival, illetve a bevezetés menetével mindenki egyetért. Azonban mindenki részéről elhangzott az az igény is, hogy természetesen apróbb módosító javaslatokat bizonyára igényel még a törvénytervezet; illetve ez egy több törvényt módosító tervezet, hiszen itt több törvény is módosításra kerül.
A vita során elhangzott, hogy a cégeljárás volt az az eljárás, amely mint bírósági eljárás elsőként látszott alkalmasnak arra, hogy az elektronikus ügyintézés megtörténhessen, hiszen a számítástechnikai feltételek közismerten adottak. Ezenkívül az eljárásban kötelező a jogi képviselet. Eddig is volt egy bizonyos fajta elektronikus ügyforgalom, az úgynevezett egyablakos rendszer, amely szintén közismert. A cégbíróság így érintkezik például az adóhatósággal, vagy így történik most már a hitelintézetek által a pénzforgalmi számlaszámok bejelentése is.
A munkálatok további indokát adja az, hogy időközben az 1. számú társasági jogi irányelv módosítása ez év júniusában megtörtént, amely az Európai Unió tagállamai számára előírta, hogy olyan helyzetet teremtsenek, amelyben a cégek regisztrációjának az elektronikus úton történő fogadása megvalósulhat. Tehát a hatóságoknak kötelezően képeseknek kell lenniük arra, hogy így fogadják a beadványokat. Ugyanakkor - az irányelv szerint - a cégek részéről ez a dolog választható, tehát maguk dönthetik el, hogy ezt a formát igénybe veszik-e vagy sem.
A törvényjavaslat, azt gondoljuk, ennek a két gondolatnak a mentén születhetett meg, és lényegében a kft.-kre és az rt.-kre kíván egy olyan szabályozást adni, amely alapján a cégek a változásbejegyzési kérelmüket elektronikus úton juttathatják el a cégbírósághoz is. Ez az eljárási rend egy fokozatosságra épül, amely mindenképpen indokolt, hiszen újdonság erejű dologról van szó, és természetesen a társadalom nagyon széles rétegét érinti, nagyon sok apró kft. is működik ebben az országban, amelyekre ez a joganyag vonatkozik a későbbiekben, és nem biztos, hogy mindenki azonnal felkészülten tudja ezt fogadni. Bár egyelőre csak lehetőségként jelenik meg, de célszerű hosszabb távon a teljes körű átállás és mindenki számára biztosítása annak, hogy az elektronikus ügyintézés ne csak a cégadatok esetében, ne csak a céges ügyek esetében, hanem esetleg a későbbiek során, bár e törvényjavaslat erre nem vonatkozik, a magánügyeknek a hatóságokkal kapcsolatos ügyintézése során is igénybe vehető legyen.
A bizottságban különösebb vita arról nem alakult ki, hogy az általános vita után mely részterületeket kell érintenie a módosításoknak, viszont abban teljes mértékű egyetértés volt, mint az elején is kifejtettem, hogy a törvényjavaslat jelentős mértékű előrelépést jelent ezen a területen. Éppen ezért bizottságunk nevében nemcsak a támogatásról szeretném önöket tájékoztatni, hanem egyben azt is szeretném kérni, hogy önök is támogassák valamennyien a törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem