MÉCS IMRE

Teljes szövegű keresés

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretném úgy a frakcióm nevében, mint a magam nevében, hozzáteszem, az informatikai bizottság nevében is örömmel üdvözölni ezt a törvényjavaslatot, ami egy nagyon fontos területen bevezeti a digitális, elektronikus világnak a lehetőségeit.
Úgy gondolom, hogy ez rendkívül fontos; itt tudós kollégáim már elmondták, gyakorló ügyvédek és mások, hogy a gyakorlati életben mennyire fontos a gyors, megbízható és pontos információ, különösen a gazdasági életben a cégek adataira vonatkozóan. Tehát ez a törvény nagyon fontos lépést tesz a teljes digitális, elektronikus világ felé, és egyrészt nagyobb biztonságot fog nyújtani a gazdasági kapcsolatok működésében, másrészt pedig könnyebben áttekinthetővé teszi a különböző gazdasági társaságok helyzetét. Úgy gondolom, hogy mint első fecske ez a törvényjavaslat nagyon fontos szerepet tölt be, de azért figyelembe kell vennünk néhány dolgot.
Az egyik az, hogy ennek a törvényjavaslatnak is alapja, szükséges, de nem elegendő feltétele a közhitelesség, tehát az, hogy valamilyen formában hitelesíteni lehessen az információkat. Már a digitális aláírás törvényét meghoztuk, úgy gondoljuk, más formái is vannak, hogy ezt a digitális közhitelességet megoldjuk. Azt is látnunk kell, hogy mindaddig valójában nem tudja a szféra teljesen használatba venni, amíg a digitális aláírás, illetve a digitális hitelesítés hétköznapivá nem válik.
A másik dolog, amit már említettem, az az, hogy a számítógépes világban a 60 napos határidő nagyon hosszú határidőnek tűnik, és úgy gondolom, hogy elvész az a sok előny, ami éppen a digitális rendszerből adódik.
Azon is el kell gondolkozni, hogy a gazdasági társaságok közül miért csak a legelterjedtebbekre, a részvénytársaságra és a korlátolt felelősségű társaságra vonatkozik. Igen sok más formájú, kisebb társaság működik kooperációkban, fontos lenne azok adatainak is a hasonló módú kezelése.
(18.40)
Tulajdonképpen történtek erre már spontán tevékenységek, hiszen azt, hogy digitális formában, CD-n rendszeresen frissítve kiadják a cégek információit és a gyorskeresést biztosítják, ezt tulajdonképpen percre le lehetne bontani és biztosítani lehetne.
A másik dolog, amit meg szeretnék említeni, hogy nagyon jó lenne, ha az Igazságügyi Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal karöltve, egy nagy keretkoncepciót hozna létre, amelynek egyik modulja ez a törvényjavaslat, amit most láttunk. De amennyiben rendszerelvűen történik a tervezés, akkor nagyon sok közös modult lehet létrehozni, és akkor a törvénykezés ezen a területen a szoftvergyártáshoz hasonlóan áttekinthetővé válik. Tehát szíves figyelmébe ajánlom ezt mind a két minisztériumnak.
Azzal fejezem be, amivel kezdtem, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének frakciója egyértelműen támogatja ezt a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem