DR. MÁTRAI MÁRTA

Teljes szövegű keresés

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Áttekintve az előttünk lévő nemzeti stratégiai programot, van egy fejezete, amit külön szeretnék kiemelni, ez pedig a VII. fejezet, és arról szól, hogy a családon belüli erőszakról mit gondolunk, és az ezzel kapcsolatos problémát hogy kell felvetni, illetőleg hogy kell kiküszöbölni.
A magam részéről szeretném szóvá tenni az elnevezést, magát a fogalmat, annál is inkább, mivel én nem értek egyet azzal a szóhasználattal, hogy családon belüli erőszak. A szociális és családügyi bizottság az elmúlt évben már foglalkozott ezzel egy hosszas bizottsági ülésen, és valamennyien arra az álláspontra jutottunk, hogy nem szerencsés ez az elnevezés, éppen ezért a családok védelmében, az erőszak ellen a bizottság egy egységes tájékoztatót fogalmazott meg.
Én nagyon furcsának tartom a stratégiai program legutolsó fejezetét, amely a finanszírozásról szól. Ezt azért teszem szóvá, mivel azt mondja - szó szerint idézem -, hogy a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája céljainak és feladatainak végrehajtásához szükséges forrást elsődlegesen - mint ahogy az előbb is hallottuk - az Igazságügyi Minisztérium fejezet költségvetése tartalmazza, évente maximum 500 millió forintos összegben.
Ha kielemezzük ezt a stratégiai programot, akkor minden fejezete számtalan olyan kérdést, illetőleg olyan megoldandó feladatot tár elénk, amelyet forrás biztosítása nélkül nem tudunk megvalósítani. Sajnálom, hogy a szociális és családügyi bizottságnak a felvetése is azért nem valósult meg, mivel a 2003-as költségvetés tárgyalásánál az általunk beadott módosító indítvány elutasításra került. Márpedig lehet bármilyen programról beszélni, lehet bármilyen feladatot és célt kitűzni, ha emellé a kormány a megfelelő mennyiségű forrást nem teszi le - ez a családok támogatásáról is szólhat, de szólhat az ifjúság védelméről, a bűnmegelőzésről -, akkor ezek csak pusztába kiáltott szavak maradnak.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem