SISÁK IMRE JÁNOS

Teljes szövegű keresés

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar parlament, illetve a Belügyminisztérium 2003-ban 55 új címzett, illetve 77 céltámogatással megvalósuló, döntően önkormányzati beruházás indításáról döntött. Ezen egészségügyi, kulturális, szociális, valamint ivóvízbázis-védelmet és szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését célzó beruházások közül az önkormányzatok több esetben úgynevezett nettósított támogatási igényt nyújtottak be. Ez azt jelenti, hogy a beruházás vonatkozásában az állami támogatást a fejlesztés általános forgalmi adóval csökkentett része után igényelték.
Különösen érthető ez abban az esetben, ha egy önkormányzat csatornaberuházást kíván megvalósítani, és egymilliárd forint alatti beruházást megvalósítva céltámogatást igényelt. Ebben az esetben az önkormányzat vállalja, hogy minden egyes, a kivitelezést érintő számla benyújtását követően kifizeti annak általános forgalmi adóval növelt összegét a kivitelező részére, majd visszaigényli az áfát az adóhatóságtól. Ez természetesen jelentős terhet ró az önkormányzatra, hiszen az adóhatóság 60-90 napon belül utalja vissza az általános forgalmi adó 25 százalékos összegét. Jó néhány működési-likviditási problémával küzdő önkormányzat számára jelent a fenti helyzet nehéz gazdasági problémát.
Ezt a helyzetet az teheti végképp tragikussá, ha az önkormányzatok 2004. január 1-jétől mint államháztartási támogatásra jogosult adóalanyok nem igényelhetik vissza az általános forgalmi adó összegét. Ez különösen érinti azokat a 2003-ban megítélt, cél- és címzett támogatással megvalósuló beruházásokat, amelyek indítására a kétfordulós közbeszerzési eljárás következtében csak 2004. január 1-je után van lehetőség.
A kérdésem tehát államtitkár úrhoz: visszaigényelhetik-e az önkormányzatok a 2003-ban odaítélt cél- és címzett támogatással megvalósuló beruházásaik után az általános forgalmi adó összegét, amennyiben nettósított támogatási összeget kaptak?
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem