PÁL TIBOR

Teljes szövegű keresés

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm az ön kérdését, mert azt gondolom, hogy amit ön feltett kérdést, az valóban olyan, ami több millió embert foglalkoztat, és több millió embert érint. Annyira napirenden van ez a kérdés, hogy pontosan a költségvetés kapcsán, azt gondolom, ezzel a kérdéssel még sokat kell foglalkoznunk. Nagyon jól tudjuk, hogy ez a kérdés persze nemcsak ebben az évben, már korábban is felvetődött, tehát a korábbi években is nagyvárosok vezetői feltették azt a kérdést, hogy a tömegközlekedés finanszírozását hogyan lehet javítani.
Számításaink szerint a tömegközlekedés javítása, valamifajta normatíva bevezetése egyrészt szempontként veheti azt, hogy hány kilométert, mekkora utat tesznek meg, a másik rendezőelv lehet az, hogy hány utassal, mekkora forgalmat bonyolítanak le. Különböző számítások erre természetesen készültek, ezek a 8-10-12 milliárd forintos összeget érik el. Én itt ma arra természetesen nem tudok ígéretet tenni, hogy ez a költségvetésbe belekerül, de, mint ahogy jeleztem, a költségvetés vitája során erre még valószínű, hogy sokszor ki fogunk térni.
Én nagyon fontosnak tartom azt, hogy a közlekedés, amennyiben ez egy kulturált, jó minőségű közlekedés, akkor egyrészt a foglalkoztatásra hat, egyrészt hat arra a közhangulatra, ami egy nagyvárosban van, akár Győr, akár Pécs, de vehetjük Budapestet is, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy a metró milyen tömegeket érint, és természetesen nagy kihatással van az odautazókra is. Ez igaz Debrecenre is, hiszen az odautazó turizmust is nagyon komolyan érinti. Kétségtelen, hogy a Belügyminisztérium segíti a közlekedést, de nemcsak a közlekedési normatívával; a közlekedést lehet úgy is segíteni, hogy a közlekedési rendőrök az utcán a forgalmat segítik, és javítják a közlekedési feltételeket.
Én azt tartom fontosnak, hogy ezt a kérdést a költségvetés vitája során tárgyaljuk ki, azokat a számításokat el kell végezni, ami a közlekedési normatívát jelenti, hogy milyen rendezőelv alapján, és akkor lehet visszatérni ennek a kérdésnek a pontos rendezésére.
(15.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem