DR. VASTAGH PÁL

Teljes szövegű keresés

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A helyzet valóban ellentmondásos, mert a Konventet is és a mostani kormányközi konferenciát is megosztotta ez a kérdés. Nem lenne jó, ha ez veszélyeztetné az alkotmányos szerződés belátható időn belül történő elfogadását. Információim szerint ez a javaslat az Európai Parlamentben sem kapta meg a többséget, márpedig tudvalévő, hogy az Európai Parlamentben jelenleg néppárti, azaz konzervatív jobboldali többség van.
Emellett a kormányközi konferencia kezdőnapján a megszólaló állam- és kormányfők között nagyon kevesen támogatták ezt a javaslatot, hogy ez bekerüljön az alkotmányos szerződésbe. Ennél fontosabb azonban, tisztelt Ház, hogy az alkotmányos szerződés preambuluma igenis szól erről a kérdésről.
(17.30)
Meggyőződésem szerint korrekten szól erről, amikor azt mondja, hogy Európában igenis jelenleg is hat az a kulturális, történelmi, vallási örökség, amely befolyásolja Európa mostani arculatát. Szeretném azt is hozzátenni, tisztelt képviselőtársaim, hogy a Konvent által kidolgozott alkotmányos szerződés külön fejezetben foglalkozik az Unió demokratikus élete címszó alatt azzal, hogy az Európai Unió intézményei kötelességüknek érzik, hogy párbeszédet folytassanak az egyházi szervezetekkel és a vallásos világnézetet képviselő szervezetekkel.
Meggyőződésem, hogy ha tüzetesen tanulmányozzák az alkotmányos szerződés ezen részeit, akkor kielégítik azokat az igényeket, amelyeket képviselőtársaim megfogalmaztak. Ezekkel a megoldásokkal mi egyetértünk, ezeken a megoldásokon nem kívánunk túllépni, ennek megfelelően az önök (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kezdeményezését nem támogatjuk. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem