DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Azzal kezdem, hogy a Fidesz támogatja a Házszabálytól való eltérést. A kormány által két héttel ezelőtt benyújtott határozati javaslat, amely sok mindent tartalmazott, pusztán azt nem, hogy hány magyar katonát érint az átvezénylés, és azt sem, hogy milyen időtartamra szólna a felhatalmazás, nyilvánvalóan nem nyerhette el az Országgyűlés kétharmadának támogatását.
Úgy látom, a kormány jobb esetben tesztelni akarta az Országgyűlés éberségét, vagy esetleg félrevezetve az Országgyűlést, egyfajta általános, biankó felhatalmazást szeretett volna elérni. Ráadásul az idő rövidségére való hivatkozással, sebtében döntést akart kicsikarni, ami azért érdekes, mert mindannyian tudjuk, még a kormány is, hogy ez év augusztus 11-étől a NATO átvette a parancsnokságot Afganisztánban, és ez érintette, illetve érinteni fogja a NATO-parancsnokságokon szolgálatot teljesítő magyar katonák jövőjét is.
Ha a kormány két héttel ezelőtt őszintén elmondta volna, hogy miről van szó, ha partnerszámba vette volna az ellenzéket és magát az Országgyűlést, és olyan országgyűlési határozati javaslatot nyújtott volna be az Országgyűlés elé, amely a tényleges NATO-kérést tartalmazza, akkor az a két magyar katona, az a két magyar tiszt, akiket Portugáliából Afganisztánba kellene átvezényelni, már régen ott lehetne.
Az előttünk fekvő előterjesztés, amelyen a Fidesz által javasolt létszám- és határidő-korlátozás bekerült az országgyűlési határozati javaslatba, elfogadható számunkra. Bár a kormány előző javaslatának indoklási részében még csak kettő magyar katonát említett, és az sem világos, hogy a kettő miként lett ötven, de úgy tűnik, hogy ezt a huszonötszörös biztonsági rátartást igényli a kormány, mi ezt konstruktív módon elfogadjuk.
Végezetül szeretnék azért egy-két gondolatot elmondani a jövőre vonatkozólag, jó szándékú megjegyzésként, egyfajta tanulságként a kormány számára. Azt hiszem, hogy ez a mostani két hét is jól bizonyítja azt, hogy ha a kormány figyelembe veszi az ellenzék javaslatait, figyelembe veszi az érveinket, és nem hatalmi arroganciával, sokszor kioktatással reagálnak józan észrevételeinkre, ha mi ezt érzékeljük, hogy emberszámba és partnerszámba vesznek minket, akkor lehet miről beszélni velünk a jövőben is.
Mindezen szempontok alapján és a NATO-kötelezettségeink teljesítése alapján és jogán is a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója támogatja a Házszabálytól való eltérést.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem