SZITKA PÉTER

Teljes szövegű keresés

SZITKA PÉTER
SZITKA PÉTER (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Egy rossz érzésünkről szeretnénk először beszámolni önnek. (Dr. Répássy Róbert: Jogos! - Az elnök csenget.)
A brókerbotrányként elhíresült K&H Equities-ügy kapcsán az ügyészi szervezet reagálásaiban hasonló mozzanatokat vélünk felfedezni, mint ami a Fidesz kormányzati mentalitását jellemezte, nevezetesen, hogy a jogszabályokat saját szájuk íze szerint értelmezik, vagy ha számukra kedves emberekről van szó, akkor a jogszabályokat akár meg is erőszakolják annak érdekében, hogy az igazság ne derüljön ki.
A sajtó vezető híreit hetek óta uralja az a tény, hogy az ügyészség egy csütörtökről péntekre virradó éjjelen szinte elrabolta a rendőrség kezéből Rejtő E. Tibort, a K&H Bank egykori vezérigazgatóját. Akár romantikus éjszakai legényszöktetésről is beszélhetnénk, hiszen úgy hírlik, a gyanúsított igényelte a rendőrség karmaiból az ügyészség lágy karjaiba helyezését (Folyamatos közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.), ugyanakkor a megvalósítás titokzatos módja is alátámasztja ezt.
A híradásokból az is kiderült, hogy az akció teljesen jogszerűen történt, hiszen a nyomozásról az ügyészség rendelkezik. Igen ám, de ha igaz az, amit a legfőbb ügyész szóvivője állít, hogy az ügy kapcsán továbbra is kiváló az ügyészség és a rendőrség közötti együttműködés, akkor egyáltalán nem lett volna arra szükség, hogy az ügyészség kivonja a rendőrségi nyomozásból Rejtő E. Tibort, és saját hatáskörben végezze a kihallgatásokat. Ha az ügyészség semmit nem akarna eltitkolni a rendőrség elől, akkor időben tájékoztatná a rendőrség illetékeseit a kihallgatások tartalmáról. Mivel nem így történt, akár az a gondolat is felmerülhet az események követőiben, hogy az ügyészség csak akkor ad ki információkat a rendőrség részére, ha azok az őáltaluk védett embereket nem érintik, csupán azokat, akiket támadni akarnak.
Beszéljünk nyíltan, tisztelt legfőbb ügyész úr! Felmerülhet a gyanú, hogy az ügyészség politikai védelmet kíván nyújtani az általa valamilyen okból fontos érintetteknek, és csak az általa ismert információk alapján akar a jobboldal politikai támadásához segítséget nyújtani. Interpellációnkkal arra szeretnénk lehetőséget teremteni a tisztelt legfőbb ügyész úrnak, hogy eloszlassa ezeket a minden bizonnyal alaptalanul felmerülő gondolatokat. Ezáltal kérdezzük a tisztelt legfőbb ügyész urat: miért úgy oldották meg a gyanúsított elszállítását a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának fogdájából az ügyészségre, hogy előzetesen nem értesítették erről a rendőrséget? Miért van az, hogy a nagy tempóban folyó ügyészségi kihallgatásokról nem küldenek jegyzőkönyvet a rendőrség nyomozóinak? Mi az ügyészség célja a K&H Equities-ügyben? Az igazság teljes kiderítése? Az igazság azon részének elhallgatása, amely a jelenlegi ellenzéki pártokat hozhatná kellemetlen helyzetbe? Az igazság teljes elpalástolása?
Kérjük a legfőbb ügyész úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem