DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Természetesen nem arról van szó, hogy a jövő évi költségvetésben a fogyatékosügyön akarna a kormány spórolni. Arról van szó, hogy döntően és alapvetően a tervezetben a projekt jellegű támogatások és a normatív támogatások összege növekszik erőteljesebben, mint az egyes civil szervezeteknek juttatott támogatás.
De szeretném részletesebben is kifejteni az álláspontunkat. Egyrészt: valóban, az egyes érdekvédelmi szervezetek számára biztosítandó, címzetten a szervezet fenntartását szolgáló támogatás ebben a formában csökken. Ugyanakkor azonban az érdekvédelmi szervezetek által nyújtott szolgáltatások működtetéséhez jövő évtől nagyságrendekkel nagyobb pályázati források nyílnak meg, mint az idei évben.
(14.30)
A civil szervezetek részére, így a fogyatékos embereket segítő, érdekvédelmi feladatokat ellátó szervezetek számára is az Európai Unió strukturális alapjaiból, illetve a nemzeti civil alapprogramból elnyerhető támogatások állnak rendelkezésre. A strukturális alapokból elsősorban a szakmai programok megvalósítására, fejlesztésre, míg a civil alapprogramból működés biztosítására nyerhetnek el támogatásokat. Ugyancsak jövő évtől az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal köztársasági esélyegyenlőségi programja is kiegészítheti az egyes tárcáknál fogyatékosügyben rendelkezésre álló forrásokat. Emellett fontos azt is megemlíteni, hogy az érdekvédelmi szervezetek csakúgy, mint a helyi tagszervezeteik, részesülhetnek azokban a normatív támogatásokban, amelyek segítségével az államtól átvállalt közfeladatok ellátásáról gondoskodnak. A tárca jövő évi költségvetésében a fogyatékosügyi program támogatására tervezett 500 millió forint kiegészül közel 230 millió forinttal, amely a szociális célú humán szolgáltatások normatív állami támogatására, a támogató szolgálatok működésére biztosít forrást. Ennek egyik fontos példája a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, illetve a tagszervezetei által fenntartott és működtetett támogató szolgálatrendszer.
Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Mindazonáltal a költségvetés vitája még nem kezdődött el. Elmondhatom önnek, hogy az esélyegyenlőségi miniszter asszonnyal közösen vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy ezeken az előirányzatokon még változtassunk. Nyilván ezek akkor válnak véglegessé, ha a tisztelt Ház a költségvetési javaslatot elfogadja.
Úgyhogy megértem az ön aggódását; jelentős pénz áll rendelkezésre, mint elmondottam, de azt gondolom, hogy a költségvetési vitában lesz még alkalom arra, hogy részletesebben megbeszéljük, milyen támogatási rendszerek és formák szolgálják legjobban a fogyatékosszervezetek támogatását, illetve ennek az ügyét.
Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem