ELNÖK (dr. Szili Katalin)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (dr. Szili Katalin)
ELNÖK (dr. Szili Katalin): Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány nappal ezelőtt, október 24-én ünnepelhettük az 58. évfordulóját annak, hogy alapokmányának ratifikálásával megalakulhatott az Egyesült Nemzetek Szervezete. Mára a nevét fémjelző betűszó, az ENSZ közismertté vált, működése pedig természetessé, létjogosultsága megkérdőjelezhetetlenné. Az 1945 júniusában San Francisco városában 50 nemzet által kidolgozott alapelvek örök érvényűek maradtak: a tagállamok egyik legfőbb célja, hogy a jövő nemzedékét megóvják a háborúk borzalmaitól. S bár az utóbbi 58 évben jócskán akadtak fegyveres konfliktusok, az ENSZ mindig a béke megteremtésének lehetőségét kereste.
Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország 1955 óta tagja a szervezetnek, amelyhez immáron már több szálon kötődik, hiszen az ENSZ nem csupán a békét igyekszik szavatolni, a szervezet sokat tesz a gazdasági és szociális fejlődésért, a környezetvédelemért, az emberi jogokért és a kisebbségek védelméért. Világszerte rengeteg ember munkálkodik azon, hogy a szervezet elérhesse céljait, hogy eredményesen működhessen. Akadnak közöttük közismert ENSZ-nagykövetek, névtelen hivatalnokok s olyanok is, akik a veszélyhelyzetet is vállalják a nemes feladat érdekében. Az október 24-ei évforduló alkalmából az ENSZ Genfben emlékművet állított azok tiszteletére, akik a világszervezet megbízatásának teljesítése közben veszítették életüket.
Emlékezzünk ma rájuk is, s gondoljunk köszönettel és hálával mindazokra, akik a békéért, az emberi jogokért, a kisebbségekért tevékenykednek nap mint nap. Ennek fényében hadd ajánljam figyelmükbe Coolidge egykori amerikai elnök szavait: “Nem sokra haladunk azzal, ha egyszerűen csak megpróbáljuk elnyomni mindazt, ami gonosz. Legnagyobb reményünk abban van, hogy kibontakoztassuk mindazt, ami jó.”
Köszönöm képviselőtársaim figyelmét, az ENSZ napja alkalmából tett megemlékező szavaim figyelemmel kísérését. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Mielőtt napirend előtti felszólalásokkal megkezdenénk mai munkánkat, bejelentem, hogy Kökény Mihály egészségügyi, szociális és családügyi miniszter úr a népegészségügyi program keretében az Országgyűlésnek egy félautomata életmentő készüléket adott át, az átadásra a mai napon került sor. A készüléket a jegyzői irodában helyeztük el.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem