JUHÁSZ FERENC

Teljes szövegű keresés

JUHÁSZ FERENC
JUHÁSZ FERENC honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy én lennék a legboldogabb, ha holnap azt mondhatnánk, hogy a sorkatonai szolgálati kötelezettséget megszüntettük. Én lennék a legboldogabb, ha az ehhez szükséges feltételrendszer rendelkezésre állna. Azt kell önöknek mondanom, hogy ez a feltételrendszer nem pénz. Nem arról van szó, hogy pénzzel most ki lehetne váltani a sorkatonai szolgálati kötelezettséget. Nem arról van szó, hogy ha több pénzem lenne, vagy több pénze lenne a tárcának, akkor egyik pillanatról a másikra meghozhatná ezt a döntést.
Mi nem engedhetjük meg magunknak azt, amit szomszédaink, barátaink, a szlovének megtettek, hogy egyik pillanatról a másikra eltörölték a sorkatonai szolgálati kötelezettséget, lévén van mindösszesen ötezer egyébként is hivatásos katonájuk. Nekünk valami hasonló utat kell végigjárnunk, mint ahogy azt megtették az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, és ahogy most csinálják Portugáliában. Nekünk van hadseregünk, nekünk van működő hadseregünk, amelyben az áttérés nehezebb és nehézkesebb a sorkatonai szolgálat eltörlését illetően, mint bárhol másutt.
Tisztelettel szeretném tájékoztatni arról, hogy a kormány ez év márciusában 2005 nyarát jelölte meg határidőként. A kormányprogram is - amelyet korábban fogadtunk el - egy ilyen szélesebb intervallumban gondolkodott, hiszen már akkor lehetett látni, hogy nem egyszerűen csak takarítókat és konyhai munkásokat kell nekünk pótolni, hanem a tűzszerészeknél dolgozó, a búvároknál dolgozó, harcjárművezető és egyéb speciális szakképzettséggel rendelkező fiatalokat kell szerződéses katonákkal kiváltanunk. A szerződéses katonákat föl kell készítenünk, és csak ezt követően lehet a sorkatonai szolgálatról ott, abban az egy beosztásban lemondani. Az elmúlt esztendőnk arról szólt, hogy a védelmi felülvizsgálattal egy időben hogyan lehetne ezt a folyamatot meggyorsítani. Az az eltökéltségünk, az a szándékunk, hogy ha és amennyiben a 2004 közepére elkészített jogszabályi feltételrendszert a parlament elfogadja, ha és amennyiben a szükséges toborzás megvalósul, akkor a 2005-ös dátumot előbbre tudjuk hozni.
De itt és most felelősségem tudatában azt tudom ígérni, hogy a kormány eredeti határozatának megfelelően 2005 nyarán szerel le az utolsó sorkatona, amely azt eredményezi, hogy a Magyar Köztársaság honvédségében egy rugalmas átállást követően a képességek nem csökkennek, a felkészültségünk nem csökken, sőt inkább nő, és hivatásos katonák látják el mindazt, ami az elmúlt időszakban sorkatonák által végeztetett.
Tisztelt Képviselő Úr! Kétségtelen tény, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének politikusai voltak azok, akik ezt a folyamatot mint motor indították, vitték és szorgalmazták. Ugyanakkor tisztelettel kérem annak belátását, hogy vannak korlátok, vannak szabályok, vannak normák, amelyeket a Magyar Honvédségben, annak szervezeteiben átalakítani, gyorsítani csak a megfelelő mértékig lehet, mert azt követően a működőképességünket veszélyezteti.
Köszönöm figyelmüket, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem