ÉKES JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! A tavalyi év folyamán decemberben és ez év januárjában tettem fel kérdést az államtitkár úrnak, aki ma már miniszterként funkcionál. Az utóbbi idők tapasztalataiból levonva egyre nagyobb Magyarországon az orvoshiány, tehát egyfajta krónikus orvoshiány alakult ki, a másik oldalon pedig az ügyeletek száma olyan óriási mértékben terheli az orvosokat, hogy nyugodtan lehet azt mondani, hogy egyfajta túlterhelés alakul ki az orvosoknál. Ez sajnos még fokozódni fog az uniós csatlakozás után. Tehát itt szeretném mindenképpen kérni és kérdezni, hogy mit kíván tenni az egészségügyi tárca annak érdekében, hogy valóban az ügyeletet vállaló orvosok terhei ne növekedjenek. A másik oldalon pedig az így megnövekedett ügyeleti terhek mellett sem szakmai, sem egyéb továbbképzésre ezek az orvosok nem lesznek képesek elmenni, hisz a terhelésük olyan nagy mértékű.
A másik, ami fontos kérdés még, hiszen alkotmányos joga minden állampolgárnak az élethez való jog: ez év folyamán az volt az elsődleges kérdésem, hogy a transzplantáció esetén mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy a várólisták száma csökkenjen. Sajnos, az a költséghányad, amellyel megnövelték az ez évi költségkeretet, nem tette lehetővé azt, hogy valóban minden várólistára felkerülő személy adott esetben akár szervi, akár csontvelő-átültetésre kerülhessen, és így valóban valahol sérül az alkotmány szerinti élethez való jog.
Ebben szeretném kérdezni az államtitkár asszonyt, hogy a jövő évben, a jövő évi költségvetésnél mennyivel kívánják megnövelni a transzplantáltak számára az életesélyhez való lehetőséget és jogot.
Köszönöm a figyelmüket. (Pettkó András tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem