NÉMETH ERIKA

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ERIKA
NÉMETH ERIKA, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A foglalkoztatási bizottság 2003. október 6-án, a benyújtást követően szinte elsőként tűzte napirendre ezt a mindannyiunk számára fontos törvényt. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény régi adóssága a magyar jogalkotásnak. Két évnél is hosszabb ideig tartó, többszöri próbálkozás után az Európai Unióhoz történő csatlakozást kísérő elodázhatatlanság végre elvezetett a törvény benyújtásáig.
Mi a magunk részéről természetesen üdvözöljük ennek a törvénynek a megszületését, és mint a parlament munka világa, szociális fordulat munkabizottságának tagjai támogatjuk a munka világát érintő törvényeknek e törvény általi módosítását. Ezek tulajdonképpen néhány esetben látszólag csupán pontosítást jelentenek, valójában azonban a diszkrimináció tilalmának negatív meghatározását váltják fel pozitív megközelítésben, egységes fogalomhasználattal, ami természetesen a többi törvényen is átvezetésre kerül majd, amelyek már tartalmazzák a diszkrimináció tilalmát a magyar joganyagban.
A foglalkoztatási bizottság szocialista párti többsége egyetért a munka törvénykönyvének a 70/A. §-sal történő kiegészítésével, amely az esélyegyenlőségi terv elkészítésére vonatkozik. A bizottsági ülésen nagy vita nem alakult ki. Az előterjesztő képviselője kérdésre válaszolva megismételte azt, ami a törvényből természetesen világosan kiolvasható, hogy tudniillik esélyegyenlőségi tervek elkészítésének kötelezettsége a tágan értelmezett állami szférára igen, a munka világa piaci szereplőire egyelőre nem vonatkozna, illetve a munkáltatók és a munkavállalók megegyezésétől függne.
Elhangzott az is az előterjesztő képviselője szavaiból, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a szakszervezeti oldal szerette volna elérni azt, hogy az esélyegyenlőségi tervek elfogadása kötelező legyen, a munkaadói oldal azonban nagyon határozottan ellenezte az esélyegyenlőségi tervek kötelező elfogadását. Arról is értesülhettünk, hogy ha ez most bevezetésre kerülne a törvényben, akkor a munkáltatók ezt kényszerként élnék meg, és akkor ez most csak egy látszatmegoldást hozna.
Tisztelt Országgyűlés! A munka világa területén dolgozó képviselők nevében azt tudom mondani: őszintén reméljük, hogy több olyan munkáltató is lesz Magyarországon a versenyszférában, akik számára fontos e törvény, és akik saját dolgozóikkal, azok képviselőivel konzultálva szívesen készítik majd el cégük esélyegyenlőségi tervét. Én magam úgy gondolom, hogy már ma is van ilyen munkáltató, aki a humán stratégiájában ezeket az esélyegyenlőségi követelményeket megfogalmazza.
A bizottság többsége a benyújtott T/5585. számú törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem