NÉMETH ERIKA

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ERIKA
NÉMETH ERIKA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága a mai napon 11 órától ülésezett és tárgyalta az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló T/5585. számon benyújtott törvényjavaslatot.
(17.20)
A bizottság 11 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett az előterjesztést általános vitára alkalmasnak tartotta.
A szocialista párti képviselők a bizottsági ülésen több kérdést intéztek az előterjesztő képviselőjéhez, például a következőket. Kérdésként fogalmazódott meg, hogy a törvény hatálya miért csak a közhatalomra terjed ki; a munkahelyi esélyegyenlőségi bizottságokkal kapcsolatban az a kérdés hangzott el, hogy miért nem szerepel a törvényjavaslatban, miközben a koncepcióban szerepelt már ez a kérdés. A továbbiakban kérdésként fogalmazódott meg, hogy miért pont 50 fő volt az a határ, ahol esélyegyenlőségi tervet kell készíteniük a munkáltatóknak, mi volt a mérlegelési szempont, továbbá mik voltak az Érdekegyeztető Tanácsban a versenyszféra munkáltatóinak legfőbb ellenérvei, aminek nyomán a munka világa e területein az esélyegyenlőségi tervek lehetőségként és nem kötelezettségként fognak szerepelni majd a törvény elfogadását követően.
A bizottsági ülésen többször történt utalás arra, hogy az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság esélyegyenlőségi albizottságának október 20-ai ülésén hosszas diskurzusra került sor a törvényjavaslat létrejöttének előzményeiről, a benyújtást megelőző társadalmi vitákról, ezek hatásáról a benyújtott törvényjavaslatra. Ott is és a mai ülésen is felmerült egyrészt a szabad identitásválasztás kérdése.
Mi, szocialista párti képviselők, fontosnak tartanánk, hogy az etnikai alapon történő megkülönböztetésről szóló rész semmiben se mondjon ellent a készülő nemzetiségi joganyag célkitűzéseinek, másrészt szóba került ott is és a mai ülésen is a létrehozandó hatóság összetételének, valamint függetlenségének kérdése. Elhangzott továbbá az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértését tartalmazó szakasz értelmezésére vonatkozó kérdés, valamint annak tisztázása, hogy a törvényjavaslatban szereplő országos esélyegyenlőségi program és a köztudatban már többé-kevésbé elterjedt köztársasági esélyegyenlőségi program csak elnevezésében hasonló, vagy tartalmában is ugyanarról beszélünk.
Tisztelt Országgyűlés! A szocialista képviselők általános vitára alkalmasnak tartják az előttünk lévő törvényjavaslatot, támogatják egy ilyen törvény létezését, fontosnak tartják az egységes fogalomrendszer átvezetését minden olyan hatályos törvényen, ahol a diszkrimináció tilalma már eddig is szerepelt, és egyetértenek azzal, hogy az eddigi negatív, tiltó rendelkezések helyébe pozitív megközelítés lépjen. Őszintén hiszünk abban, hogy a törvény kihirdetését követően majd a társadalom minden területén a gondolkodás és a viselkedés természetes részévé válik mindaz, amit ennek a törvénynek a szellemisége sugall.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem