FARKAS IMRE

Teljes szövegű keresés

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! A beadandó kapcsolódó módosító javaslatokkal szemben egy olyan kérdést vetek fel, ami bizonyára képviselőtársaim körében is nagy vitát fog kiváltani. Azért gondolom, hogy erre szűkítem a mondandómat, mert Ivanics képviselő úr is említette, hogy a hatósági adómegállapításon túl itt az adótitok kérdése az, amelyik az egyik központi kérdése lehet ennek a törvénynek. Én magam is így gondolom. A törvénytervezet 53., 54., 55. §-a foglalkozik az adótitokkal, és ha megnézzük, hogy mi van ezekben a paragrafusokban, akkor két dolgot látunk. Egyrészt azt mondja meg a törvény, hogy kikre vonatkozik az adótitok. Leírja részletesen, hogy az adóhatóság alkalmazottainak milyen teendője van az adótitok kapcsán, másrészt pedig leírja, hogy az adóhatóság kiknek vagy milyen szervnek milyen körülmények között adhatja át ezeket az adótitkokat, és milyen biztonsági jellegű előírásokat tartalmaz ennek az adótitoknak az átadása.
Megmondom őszintén, kedves képviselőtársaim, ha azt szeretnénk, hogy Magyarországon gyakorlatilag az adózásban a mainál sokkal nagyobb rend legyen, akkor úgy gondolom, hogy ezek mellett az adótitok tartalmát még további módon át kellene gondolni, pontosabban, az adózók esetében kellene átgondolni, hogy az adózók hogyan élhetnek az adótitok kérdésével. Egyáltalán hivatkozhat-e az adózó az adóhatóságnál arra, amikor megkérdezik valamilyen ügyben, hogy neki titka van, és ezt nem kívánja az adóhatóságnak feltárni? Úgy tudom, hogy bőven hivatkozhat ilyen esetekre, és ez nem kis gondot okoz egyébként a különböző eljárások során.
(19.30)
Ezért nem tudom megmondani, hogy jó hely-e, ahova beilleszteni javasolok egy mondatot, és a tartalmát sem tudnám szabatosan megfogalmazni, hogy emberi jogi és más egyéb értelemben megállja-e a helyét, de én mindenképpen fontosnak tartanám egy olyan mondatnak a beállítását ebbe a törvénybe, jobb híján az 53. § (4) bekezdéseként javasolom betenni a következő mondatot: az adóalany, illetőleg az eljárásban részt vevő más személy az adóhatóság jogszerű eljárása során üzleti titokra nem hivatkozhat. Úgy gondolom, lehet, hogy ez adott esetben valakik számára sértő megállapítás, de véleményem szerint az adóhatóság munkáját jelentős mértékben megkönnyítené.
Hogy az érintett személy jogait is hol védi ez az egész eljárás? Úgy gondolom, ott védi, ahogy az 53., 54. és az 55. § megfogalmazza, tehát ha valakinek fel kell tárni az adótitkát, adózónak, akkor ez a törvény ebben a három paragrafusban megpróbálja azt megvédeni, hogy ez az adótitok ne szivárogjon ki. Mert megmondja, hogy az adóhatóság alkalmazottjának mit kell tenni, hogy ez az adótitok ne menjen ki, és a más hatóságoknak is megmondja, hogy mit kellene tenni hasonló helyzetben. Tehát úgy gondolom, hogy ez részben védené az adózót egy bizonyos körben, de nyilvánvalóan a szándék nem ez, és nem ezt tartom az alapvető problémának, hanem egyáltalán a Magyarországon gyakorta tapasztalható problémát, amikor az adóhatóság képtelen eredményt elérni ilyen hivatkozások miatt. Úgy gondolom, hogy ez a szabályozás ezen a problémán feltétlenül oldana, és vagy ilyen tartalommal, vagy ehhez hasonló tartalommal talán értelmessé lehetne tenni, és ez jelentős változást idézne elő ebben a törvényben.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem