GÚR NÁNDOR

Teljes szövegű keresés

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Az előbbi megszólalás kapcsán csak annyit szeretnék mondani, hogy a szakképzési hozzájárulás tekintetében felhasználható pénzeket nem mozgatja senki. Ezek a pénzek indíttatások alapján mozdulnak meg. A munkaadók eldönthetik, hogy a befizetési kötelezettségeiknek hogyan tesznek eleget, akár akképpen, hogy a saját berkein belül foglalkoztatottak, akár akképpen, hogy az intézmények, iskolák keretei között tanulmányukat folytatók számára adják-e át a forrásokat, vagy éppen tárgyiasult formában eszközöket adnak át.
(10.50)
Ami jó ebben, hogy most már a könyv szerinti értéken lehet átadni ezeket az eszközöket. Ezzel azt szeretném érzékeltetni, hogy a pályát nem kívülről rajzolják. A pálya meg van rajzolva, és a befizetési kötelezettségekkel bírók pályán belüli szabadságfoka gyakorlatilag adott. Saját maguk dönthetnek a pénzek mozgatásának irányáról. Ez az egyik dolog.
A másik dolog, ami, még egyszer hangsúlyozom, a szakképzés tekintetében elengedhetetlenül fontos, az, hogy piackonform legyen. A piackonformitás nem azt jelenti számomra, hogy azt csak a gazdaság szerepvállalói tudják végigvinni, az jelentheti azt is, hogy intézményi, iskolai keretek között is meg tud ez valósulni, természetesen akkor, ha a jelen vagy a jövő piaci igényeit számba veszik, arra alapulva folytatják a képzés mikéntjét.
A harmadik: a szakképző intézmények bevételeit illetően sokágú a dolog, önkormányzati fenntartói pénzforrások is vannak - egyébként inflációsráta-értéket meghaladó mértékben kerülnek finanszírozásra emlékképeim szerint az önkormányzatok a jövő esztendőben -, de akár a szakképzési hozzájárulást érintő pénzek utolérése tekintetében, vagy éppen a Munkaerő-piaci Alap keretei között lévő, pályázható pénzforrások tekintetében, és még sok minden tekintetben ilyeténképpen nem egy szálon, hanem sok szálon függő a dolog.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem