BORKÓ KÁROLY

Teljes szövegű keresés

BORKÓ KÁROLY
BORKÓ KÁROLY (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Néhány szóval én is szeretnék kapcsolódni az előttem szólókhoz, különösen amiatt, mert a Felső-Szabolcsban, ahol én is képviselő vagyok, meglehetősen jelentős bázisokkal rendelkezik a szakképzés, illetve az egész megye, hiszen Nyíregyháza, Mátészalka, Kisvárda is igen-igen jelentős szakképzési intézményekkel rendelkezik. Egyáltalán nem mellékes számunkra egy olyan megyében, ahol a munkanélküliség ráta még mindig igen-igen jelentősen meghaladja az országos átlagot, hogy a szakképzésre, az átképzésekre, a továbbképzésekre milyen lehetőségeik vannak az ott élőknek.
Csak Kisvárdában 1500-1700 gyerek tanul a szakközép- és szakiskolában, tehát ez a kérdés mindenképpen örömteli számunkra, ha az erre szánt források bővülhetnek, a hozzáférés egyszerűbbé válik. Úgyhogy ennek révén is szeretném üdvözölni ezt a törvénymódosulást. Mint ahogy az előzőekben már elhangzott, ezeket a módosulásokat is leginkább az élet indokolta. Így volt ez az előzményekkel is. Hiszen a szakképzési törvény vagy egyáltalán a szakképzési hozzájárulás első szabályozása még '88-ban valósult meg, majd ezt követte a '96-os jelentősebb módosítás a LXXVII. törvényben.
Már a polgári kormány idején, '99-ben módosítottuk újra a törvényt, amely bővítette a hozzájárulás alanyi körét, illetve a felhasználás lehetőségeit, majd 2001-ben, illetve 2002-ben is módosításra került ez a törvény. A célokkal egyetértünk, különösen fontosnak tartjuk azt, hogy a mikro- és kisvállalkozások teljes körének lehetőséget teremt a törvénymódosítás az igénybevételre. Azt gondolom, hogy egy növekvő munkanélküliségi ráta mellett nagyon fontos, hogy ezeknek a nemzeti tulajdonban lévő vállalkozásoknak a versenyképessége javuljon, hogy ezeknek a felkészülése az európai uniós csatlakozásra, illetve az ottani helytállásra minél inkább gördülékeny legyen. Üdvözöljük azt is, hogy a törvény meghagyja azt a lehetőséget, hogy a szakképzési hozzájárulások a határon túli magyar szakképzésre és felsőoktatásra is lehetőséget adnak.
Egyben aggályosnak tekinthető az, hogy a javaslat szabályozza a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprészének felhasználásával összefüggő szervezeti kérdéseket. Itt a döntéshozatal mechanizmusát egy kicsit bürokratikusnak tartjuk, egy kicsit nagy létszámú az a szervezet, amely ezekről dönt, illetőleg az összetételből adódóan kicsit aggályos, hogy a tanács az ügyrendjét egyszerű szótöbbséggel tudja meghozni. Hasonlóképpen kicsit bürokratikusnak találjuk a regionális fejlesztési és képzési bizottság összetételének szabályozását is.
De ezek nyilvánvalóan finomságok, alapvetően a törvénymódosítás céljaival, az abban megfogalmazottakkal egyetértünk. Ahogy képviselőtársaim is elmondták már, igyekszünk a módosító javaslatainkkal segítséget nyújtani abban, hogy a törvény esetleges, általunk hibásnak vélt részeit javítsuk, illetve azokat a nyelvhelyességi és egyéb problémákat kiküszöböljük, amelyről már Sági képviselő úr is beszélt. Úgyhogy a törvényt mindenképpen üdvözlendőnek és pozitívnak tekintjük.
Köszönjük szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem