SZALAY FERENC

Teljes szövegű keresés

SZALAY FERENC
SZALAY FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Sajnálom, hogy a galérián nem ülnek itt polgármesterek jó néhány százan, ha elférnének, hiszen csodálkoznának, hogy mi itt mennyire el tudunk egymás mellett beszélni, és azt gondolom, hogy ezek a polgármesterek itt hangos vagy kevésbé hangos tetszésnyilvánítással követnék az eseményeket.
Például ők is elmondhatnák azt, hogy a dolog honnan indult. Előbb beszéltem az ígérgetésekről, most hadd mondjam el azt, hogy önök elköltötték az ország tartalékait, azokat a forrásokat, amely forrásokra szüksége lenne most az országnak, például az önkormányzatoknak. Valahonnan ezeket a pénzeket vissza kell szedni. Beszélt itt már sok mindenki arról, hogy az áfanövekedés, az adónövekedés, az energiaár-növekedés milyen mértékben sújtja az önkormányzatokat, és természetesen azt gondolom - ezt önök is tudják -, hogy ezt valahogyan az önkormányzatoknak pótolni kell. Beszéltünk arról, hogy a hitelállományukat kétszeresére növelték egy év alatt az önkormányzatok. Arról is beszéltünk, hogy a privatizációs bevételeik is jelentősen nőttek, 208 milliárd forint lett 2002-ben.
Akkor megjelenik a költségvetési törvényben az, hogy 6 százalékos bérfejlesztés a közszférában, egy kellemes cinikus megjegyzéssel, hogy ezt a bérfejlesztést az intézményfenntartóknak kell majd valamilyen módon kigazdálkodni. Hogyan gazdálkodják ki? Az előbb elmondtam, hogy mivel élnek az önkormányzatok; most majd elbocsátanak? Azért jó, ha tudják - nyilván tudják -, hogy ez a közszféra nem feltétlenül csak a minisztériumi vagy az önkormányzati alkalmazottakat jelenti; ez jelent tanárt, óvónőt, dadust, egészségügyi alkalmazottat és sorolhatnám.
Önök bejelentették, hogy hozzávetőleg 50 ezer embert kell elbocsátani a közszférából. Hogy is lesz ez a végén? Nem hiszem, hogy ez nagy örömöt fog okozni lent az embereknél, mert valóban az önkormányzatok az emberekről szólnak és ez mind-mind - egyetértek Ecsődi képviselő úrral - visszacsapódik az egyes emberre.
Önök az egyes emberen keresztül próbálják az önkormányzat közbeiktatásával ezeket a pénzeket visszavenni.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem