DR. TOLLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Öt évvel ezelőtt volt egy magyar miniszterelnök, aki azt közölte a költségvetési vita előtt: az önkormányzatoknak az a dolguk, hogy a kormányprogramot végrehajtsák. (Göndör István: Így van!) Ha most önöknek ezt mondanánk, akkor valószínűleg nagyon fel lennének háborodva.
Persze, mi nem is így gondolkodunk. Kovács képviselő úr elmesélte az önkormányzatok fájdalmait. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mesélni ti szoktatok.) Azt elfelejtette elmondani, hogy az önkormányzatiságnak körülbelül 13 éve van fájdalma, mert a demokratikus önkormányzatok megalakulása után kevés kormány volt - különböző okokból -, amely megfelelően vagy ahhoz közelítően finanszírozta volna az önkormányzatokat. A rendszerváltás óta a Medgyessy-kormány az első, amely legalább kísérletet tesz arra (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Eredménytelenül!), hogy megfelelően finanszírozza az önkormányzati szférát.
A Medgyessy-kormány az egyetlen, amely valósággá tette azt az érdekegyeztetést, ami az önök kormányának eszébe sem jutott, és előtte összesen egy alkalommal volt az önkormányzati szövetségekkel érdemi érdekegyeztetés egyáltalán az önkormányzatiságról. Ezt Horn Gyula tette meg 1996-ban. Úgyhogy azt hiszem, az érdekegyeztetésről elég ennyi statisztika.
Hozzátartozik ehhez a képhez, hogy ez volt az egyetlen költségvetési év, illetve ez volt az egyetlen kormány, amelynek miniszterelnöke komolyan vette az önkormányzatokat és az önkormányzati szövetségeket. Hiszen a költségvetés eredeti tervezete és későbbi tervezetei - itt vitatkozom Gémesi képviselő úrral, mert kétféle változatot olvastunk - között körülbelül 60 milliárdos elmozdulás van az önkormányzati szféra javára, ami megnyilvánult abban is, hogy ez az első kormány, amely kifejezetten nevesítetten a nemzetközi pályázatok megpályázásához egyáltalán hajlandó - nemhogy hajlandó, kötelességének érzi -, hogy forrást biztosítson. Ez az úgynevezett 10 milliárdos forrás, amelyről a belügyminiszter asszony beszélt.
A többi pedig az álmatag világ, amit Kovács képviselő úr mondott. Nem igaz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a 207 milliárdos tartozás, és azt a tartozást, amit összeszedtek az önkormányzatok, az önök kormányzásának négy éve alatt sikerült összeszedni ilyen magas szinten. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem