DR. MIKES ÉVA

Teljes szövegű keresés

DR. MIKES ÉVA
DR. MIKES ÉVA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Önök a kormánypárti propagandában több témát használnak arra, hogy időt és helyet vegyen el az idei év és a jövő év szorító problémáinak megbeszélésétől. Az egyik ilyen kérdés az önkormányzati régiók ügye. Lépten-nyomon - alig múlik el nap enélkül - találkozom a sajtóban kormánypárti oldalról azzal a megállapítással, hogy uniós támogatásoktól fogunk elesni, ha az önkormányzati régiót nem alakítjuk meg.
(11.50)
Az önök hozzáértő frakciótársai pontosan tudják, hogy ez nincs így, pontosan tudják, hogy az uniós tagországok többségében nincs önkormányzati régió, nincs ilyen uniós követelmény. A területfejlesztési régió szabályozásáról önök úgy nyilatkoztak, hogy azt módosítani óhajtják, többféle ponton aggályosnak tartják, de most október közepét írjuk, január 1-jétől már egy uniós szabályrendszer szerint kellene működnünk, de a területfejlesztési törvénynek a módosítása még be sincs terjesztve a Ház elé.
Szeretném még azt elmondani, hogy arról, hogy több pénzt az önkormányzatoknak, azt gondolom, eleget beszélünk ezen a vitanapon, de egy másik kormányígéretre hadd hivatkozzak, hogy önök anyagilag független, autonóm önkormányzatokat teremtenek meg. Minden olyan problémára, ami felvetődik, önök azt válaszolják, hogy majd ilyen, olyan, amolyan alapok képzésre kerülnek, és majd az önkormányzatok erre pályázhatnak. Arról most nem is óhajtok beszélni, hogy ezek az összegek el sem érik azt a nagyságrendet, amire szükség lenne, hanem arról szeretnék beszélni, hogy hogyan lehet egy önkormányzat anyagilag független, pláne autonóm, ha kormánydöntéssel vagy belügyminisztériumi döntéssel kell minden esetben megszereznie ahhoz az önerőt, ahhoz a pluszpénzt, ahhoz a támogatást, hogy a működését fenn tudja tartani.
Ha önök dekoncentrációról és decentralizációról beszélnek, az nem valósítható meg olyan módon, ha az összes problémát úgy óhajtják orvosolni, hogy központi döntést akarnak hozni benne.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem