DR. LAMPERTH MÓNIKA

Teljes szövegű keresés

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Mikes Éva képviselő asszony hozzászólása után nyomtam meg a kétperces gombot, mert szeretnék egy félreértést eloszlatni.
(11.30)
A kistérségi feladatellátás ösztönzése és a kistérségi társulások finanszírozása a jövő évi költségvetésben valóban prioritás. Amit a képviselő asszony hiányol és számon kér a kormányon, az az, hogy egy olyan intézményhez próbál meg már most terelni forrásokat, ami még jogilag nincsen kész. Ebben a képviselő asszonynak igaza van. Azonban a költségvetés megalkotásáig, illetve az ez évi országgyűlési ülésszak ideje alatt még ezt a törvényt megítélésem szerint meg lehet, sőt meg kell hozni.
Szükséges lenne azonban, hogy partnereink, akikkel egyeztetünk, az ellenzéki képviselőcsoportok hozzák meg azt a politikai döntést, ami a kistérségi struktúránál az alternatívák közötti választást jelenti. Ezt az alternatívát mi a dokumentumokban valamennyi országgyűlési képviselő elé tártuk. Önök ismerhetik a kormány határozatát a Közlönyből is. Nos tehát, ez egy politikai döntés. Én értem, hogy azt mondja az ellenzék, hogy még időre van szüksége, új információkra van szüksége, sok mindenhez még további részletmunkára van szükség. De egy döntés meghozatala, hogy a kistérségben a törvénnyel létrehozott kistérségi társulás, ami kétharmados módosítást igényel, vagy a társulások ösztönzése, ami feles törvénnyel is megvalósítható, nos, ezek közül választani, ez egy politikai döntés, amit egyébként az önkormányzati érdekszövetségek nagy része már megtett. A kisvárosi szövetség ezt a döntést már meghozta, és azt mondja - engem tegnap tájékoztatott erről Sütő László alelnök úr -, hogy a törvénnyel létrehozott kistársulást pártolják, amiben a komplex formában létrejön a kistérségi területfejlesztési tanács is.
Tehát a kormány megfelelő ütemben dolgozik ezen. Mi szeretnénk az egyeztetést felgyorsítani (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és szeretnénk, ha ebben partner lenne az ellenzék is. Azt hiszem, vannak ügyek, amelyekben közös a felelősség. Kérem, így gondolkodjunk erről!
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem