DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A rendszerváltoztatás magával hozta a tanácsrendszer megszüntetésével az önkormányzatokat, az önkormányzati rendszert. Abban soha nem volt vita közöttünk az elmúlt 13 évben, bármelyik oldalán is ültünk a patkónak a Házban, hogy az önkormányzatok, az önkormányzatiság a demokrácia alapjait képezik. Büszkék voltunk az önkormányzati törvényünkre, bárhol is jártunk a világon.
A mai politikai vitanap célja a mi véleményünk szerint az, hogy ezek a megszületett önkormányzati jogosítványok tovább ne csorbuljanak, az önkormányzatok továbbra is a magyar demokrácia tartóoszlopai lehessenek.
Miért kell erről vitáznunk, ha nincs véleménykülönbség az alapvető kérdésekben közöttünk? Azért, mert az önkormányzatiság, az önkormányzatok a szocialista kormányzás következtében súlyos helyzetbe kerültek, mára elmondható, hogy a létük is veszélyben forog. (Felzúdulás az MSZP soraiból.) A kormány mindezt nem az önkormányzati jogokat tartalmazó törvények módosításával, hanem sokkal sunyibb módon, forrásainak elvonásával, vagyonának kiárusításra kényszerítésével, fejlesztési lehetőségeik megkurtításával érte el eddig, és tovább kívánják korlátozni a jövő évre szóló benyújtott költségvetési törvényjavaslattal.
Ha az ez évi gyakorlat a törvény elfogadásával tovább folytatódik, gyakorlatilag visszatér a tanácsrendszer, az önkormányzatok egyszerű végrehajtó szervekké, bérkifizető helyekké degradálódnak. Pedig mit is ígértek önök? Megerősítjük az önkormányzatok pénzügyi, gazdasági önállóságát. A jövőben új vagy többletfeladat előírásakor a teljes fedezetet biztosítani fogjuk. A kormány megvalósítja az anyagilag független önkormányzati rendszert, amely az autonóm önkormányzat feltétele.
(10.00)
Ehhez szükséges kétszer 50 milliárd forint, amelyből 50 milliárd felzárkóztatásra kellene, a másik 50 milliárd többlet pedig fejlesztési forrás - mondta a belügyminiszter asszony egy évvel ezelőtt, ígérve még emellett a közalkalmazotti bér teljes összegének megtérítését is. Önkormányzati ügyekben szocialista kormányzás alatt az ember tapasztalatai révén már csak óvatos. De ekkora arculcsapásra, mint amit az önkormányzatok szenvedtek el ebben az évben, még a legjobb falusi búcsúi verekedésben sem lehet számítani. (Derültség az ellenzéki padsorokban.)
Mi történt? Önök ígértek, az önkormányzatok teljesítettek. De milyen áron? Duplájára nőtt az adósságuk - 120 milliárd forint -, vagyonukat jelentős mértékben felélték - már akinek maradt a Bokros-csomag hatása következtében - 209 milliárd forint értékben. Fejlesztési lehetőségük az állami támogatások csökkenése következtében szűkült, arról már nem is beszélve, hogy az önkormányzatok pártállások közötti megkülönböztetésről szóló újabb ígéretük következtében hétszer annyi szocialista, mint ellenzéki önkormányzat kapott a csökkenő támogatásból. (Dr. Lamperth Mónika: Mert ötször annyian vagyunk!) Ennek következtében az önkormányzatok mintegy fele szorult rá az úgynevezett önhibáján kívül hátrányos helyzetű és a bérhikis állami centralizált osztogatásra, hogy egyáltalán bért tudjon fizetni. Ehhez képest úgy tűnik, a tanácsrendszer már egy közjóléti intézményrendszer volt. Arról nem is beszélve, hogy soha ennyi iskolát, óvodát nem kellett bezárni, és nemcsak a gyereklétszám csökkenése miatt. A központi költségvetés elfogadásával sok intézménynek az utolsó szöget verték a koporsójába.
Tisztelt Képviselőtársaim! Önök itt a baloldalon sokszor csak legyintettek arra, amikor azt mondtuk - mint ahogy most is teszik egyébként -, bajban vannak az önkormányzatok. De tegyék a szívükre a kezüket, és legalább maguknak vallják be, hogy a 2003-as év az önkormányzatok fekete éve. Ezt az évet talán túléljük, a 2004-es év majd jobb lesz, reménykedtünk. Mára feltesszük a kérdést: milyen lesz az önkormányzatok helyzete 2004-ben, rosszabb lesz-e? Hogy a miniszter urat idézzem, csak azt mondhatom: mi az hogy! (Derültség az ellenzéki padsorokban.) Tiltakoznak a polgármesterek, fenyegetőznek az önkormányzati szövetségek.
De hogy néhány dolgot mondjak, ellentétben a miniszter asszonnyal, 13 éve nem fordult elő, hogy a normatíva csökkenjen. Most megtörtént. A normatív hozzájárulások 13,5 milliárd forinttal csökkennek, alapvetően minden önkormányzatot érintenek. Nem emelkedik a leghátrányosabb helyzetben levő kistelepüléseket támogató alap, a területi kiegyenlítést szolgáló fejlesztési célú támogatás, azaz reálértékben csökken. Ugyancsak marad a cél jellegű decentralizált támogatás összege, azaz reálértékben csökken. A fejlesztések összege, ha kivesszük belőle a metróberuházást, mindösszesen 1,2 százalékkal nő, azaz reálértékben csökken. Így aztán, tisztelt képviselőtársaim, a polgármesterek, önkormányzati szövetségek nem értenek egyet a jövő évi költségvetéssel. Miközben közigazgatási reformról beszél a miniszter asszony, aközben a napi problémák megoldására sem nyújt javaslatot a jövő évre szóló költségvetési javaslat.
Az úgynevezett jóléti rendszerváltás következtében újabb ünnepnap köszönt az önkormányzatokra, idézőjelbe téve, szeptember 30-a után, ez október 15-e, a mai nap, a 40 százalékos gázáremelés napja. Majd jön 2004. január 1-je, és megkezdődik a közszolgálatban dolgozók leépítése tízezrével. Ezáltal csökken a közszolgáltatások színvonala, nő az ügyintézés határideje, többet kell majd várni az okmányirodákban, az építési engedélyért, netán a segélyért, miközben a fejlesztések nagyrészt leállnak, s még a munkahelyteremtő beruházások száma sem nő. Ezt nemcsak mi mondjuk, tisztelt képviselőtársaim, ezt mondják az önkormányzati szövetségek, ezért tiltakoznak a polgármesterek, ezt mondja az Állami Számvevőszék is, sőt a főpolgármester úr is, pedig ő kormánypárti.
Az uniós csatlakozás előtt mintegy fél évvel nem az építés, hanem a leépülés évéről beszélhetünk az önkormányzatok tekintetében. A magyar önkormányzatok az Európai Unió hátsó udvarába érkeznek ezekkel a kondíciókkal. S mint tudjuk, a portákon a virágos kert elöl van, a hátsó udvar a tyúkudvar, ahol csak a trágyadombon történő kapirgálás marad, megörülve egy-egy félkrajcárnak is. Nő viszont a szennyvíz, a buszbérlet, a fűtés és még sorolhatnám, minek a díja. Miközben jó, ha a közszolgálatban dolgozók keresete reálértékben nem csökken, már ha megmarad az állásuk. A helyben élők duplán kárvallottjai lesznek a jövő évnek, a családok, a nyugdíjasok terheik növekedése mellett még a közszolgáltatások színvonalának csökkenésével is szembe kell hogy nézzenek.
Miért jó ez? Miért jó az, hogy emberek tízezrei ébrednek rosszkedvűen, miért jó az, hogy minden hónapra jut majd egy tiltakozó megmozdulás, mert intézmények kerülnek bezárásra, mert a sok nehézség láttán elfogy az emberek türelme? Nekünk is elfogyott, tisztelt szocialista képviselőtársaim, nem hiszünk az önök ígéreteinek, önök már becsapták az embereket, és már ők sem hisznek önöknek.
A Belügyminisztérium politikai államtitkára a közelmúltban az önkormányzatok érdekében összefogásról beszélt itt, az ország Házában. Nos, itt az alkalom, tisztelt képviselőtársaim, akár a kormánnyal szemben is, most megmutathatják, hogy fontosak az önkormányzatok. Tehetik ezt az ellenzéki javaslatok támogatásával, mert ezzel az ország, az önkormányzatok, és ami leginkább fontos, a helyben élő polgárok sorsán javíthatnak. Ennek elmaradása esetén csak az üres zsebben kotorászás marad, és így gyakorlatilag az önkormányzatiság megszüntetésével a demokrácia egyik tartóoszlopa dől ki.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem