BÚSI LAJOS

Teljes szövegű keresés

BÚSI LAJOS
BÚSI LAJOS (Fidesz): Elnök Asszony! Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! Elhangoztak itt a kistérségekkel kapcsolatos felvetések, és én szeretnék egy olyan témára rátérni, ami még az önkormányzatiságot döntően érintő, a fejlesztéseket döntően érintő, de el nem hangzott terület. Ez pedig nem más, mint az önkormányzatoknak az EU-támogatások elérhetősége tükrében való meglátása.
Elhangzott a belügyminiszter asszony fölvezetőjében az, hogy lesznek bizonyos pénzügyi keretek ezeknek a pályázatoknak az elnyerésére, merthogy jó, ha mindenki saját maga számára is definiálja, hogy ezek csak lehetőségek mindaddig, amíg megfelelő pályázatokkal, megfelelő minőségű pályázatokkal, megfelelően alátámasztott szakmaisággal és pénzügyi háttérrel ezeket a pályázatokat nem nyerik el a települések.
De mi is hátráltathatja ezeknek a pályázatoknak az elnyerését? Néhány dolgot sorolnék föl. Nincsenek megfelelő számban olyan kidolgozott pályaművek, pályázatok, amelyekkel le tudnánk hívni azt a mennyiségű pénzösszeget, ami például a 2004-2006-os időintervallumban az első évre szorítkozna. Nincsenek meg azok az alulról felépített operatív jellegű programok, amelyek tartalmazzák az egyes települési szintű projekteket, illetve hiányoznak döntően azok a saját források, amelyeket az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk a pályázatok elnyeréséhez.
Ameddig pedig ez a hármas dolog nem áll föl, nem állnak meg a helyükön, nem állnak meg önmagukban, addig az egyes önkormányzataink nagyon nehezen fognak tudni európai uniós pályázatokon indulni, és nemcsak az indulásról, hanem a siker reményében történő indulásról van szó. Tudniillik csak az olimpia olyan, ahol a részvétel nagyon fontos, de a nyerés ott is elsődleges, és az önkormányzatoknál is, tudva az Unió szabályzatát, azért szerencsés, ha az egyszer beadott pályázatot megfelelő szakmaisággal és megfelelő pénzügyi háttérrel el tudják érni és tudják abszolválni.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem