KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az egészségügyi statisztikai kimutatások szerint Magyarországon ismét évről évre nő a tüdőmegbetegedések száma, olyannyira, hogy az egykori morbus hungaricus mára újólag gyakori halálozási okká vált. A kötelező tüdőszűréssel azonban kontroll alatt tartható ez a megbetegedési folyamat, persze csak akkor, ha a teljes körű lakossági tüdőszűrés továbbra is megmarad. Sajnos, választókörzetem polgármestereitől a tüdőszűréssel kapcsolatosan is elszomorító híreket kaptam. Egyes kistelepülésekre az idei évtől kezdődően már nem vonul ki a megyei tüdőszűrő állomás kitelepített ernyőszűrésre.
(22.30)
Legutóbb a vokányi körjegyzőséget értesítette a Baranya megyei tüdőszűrő állomás, hogy a körjegyzőség központjában - Vokányban - tartanak 2003. december 1-jén, 2-án és 3-án tüdőszűrést, kizárólag a 30 év felettiek számára. Ez elég komoly változás az eddigi gyakorlathoz képest, amikor is a tüdőszűrést minden községben külön-külön megtartották. Így például a nevezett körjegyzőség egyik kisközségében, Kistótfalun korábban két napig tartott a tüdőszűrés, természetesen helyben. Idén tehát a falu 30 év feletti szűrésre kötelezettjeinek, 240 főnek a körjegyzőség központjába, Vokányba kell utazni.
Igen ám, de hogyan? Kistótfalu és Vokány között semmiféle tömegközlekedés nincs. Idős, beteg emberek mégsem mehetnek autóstoppal vagy gyalogosan a félnapi járásra levő szűrőhelyre, a kisközség önkormányzatának költségvetésében ugyanis egy fillér lekötetlen szabad pénzeszköz sincs. Ezt természetesen tudták a megyei átszervezők is. Vagyis az átszervezés természetes következménye - talán célja is -, hogy a kistótfaluiak mostantól kezdve kimaradnak a kötelező szűrésből.
Mivel az országban körülbelül 500 kistelepülés található, Kistótfalu esete az országban valószínűsíthetően nem is annyira elszigetelt jelenség. Pedig korábban még azt hallottuk, hogy a lakosság szűrése - a tüdőszűrés mintájára - más területekre is kiterjesztésre kerül. Először a nőgyógyászati szűrés, majd a szív-, ér- és keringési betegségek szűrése. Hát nemhogy a kiterjesztésre nem kerül sor, de még a meglevő tüdőszűrés is a kormány másokon való takarékoskodási programjának áldozatául esett, legalábbis Baranya megyében bizonyítottan.
A helyzet súlyos és kilátástalan voltát tükrözi a lakosságért aggódó és felelősséget érző kistótfalui polgármester úr felvetése, miszerint az anyaország számára is szükséges lenne végre egy kedvezménytörvényt hozni. Baranya megyében a megyei tüdőszűrő állomás szervezeti intézkedése következtében egyelőre a morbus hungaricus kapott kedvezményt. Ezzel a betegség terjedésének adott kedvezménnyel a választókörzetembeli kisközségek felszámolására tett eddigi intézkedések leghatékonyabbika és legcélravezetőbbike valósult meg. Pedig az eddigi intézkedések is életbevágóak voltak az itt lakók számára, mégis a morbus hungaricusszal történő összehasonlítással csak lassan ható mérgeknek bizonyulnak. Gondolok itt a szárnyvasút megszüntetésének napirenden tartására, a buszjáratok megszüntetésére, a körzet egyetlen benzinkútjának felszámolására, a posták bezárására és az iskolák megritkítására.
Most, a halottak napja jó alkalmat nyújtott arra is, hogy barátkozzunk a kormány által nekünk szánt elmúlás gondolatával. De javaslom, a kormány se feledje az örök bölcsességet: mindnyájunknak a napjai meg vannak számlálva. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem