BIRKÁS TIVADAR

Teljes szövegű keresés

BIRKÁS TIVADAR
BIRKÁS TIVADAR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Augusztus 14-én szakmai érdekképviseletekkel történő előzetes egyeztetés nélkül jelent meg az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeit szabályozó 90/2003-as FVM-SZCSM együttes rendelet. A rendelet, amely október 31-én lépett hatályba, bolti kiskereskedők esetében előírja az élelmiszer-biztonság szempontjából kritikusnak tekinthető tevékenységi elemek meghatározását a biztonsági előírásokkal együtt, valamint 8 mellékletben felsorolja a jogalkotók szerint ehhez szükséges adminisztrációs, dokumentálási és műszaki megvalósítási követelményeket.
A rendelet módosítás nélküli alkalmazása több ezer kis üzlet bezárásához vezethet, veszélyeztetve ezzel kistelepülések, városok peremkerületeinek ellátását, egyes helyeken foglalkoztatáspolitikai gondokat is eredményezhet. Ott például, ahol én lakom, Győrben a Marcalvárosi lakótelepen a nagyobb üzleteket nagyon jól kiegészítik a kisebb garázsboltok, a kisebb üzletek. Ezek egyrészt családok megélhetését eredményezik, másrészt pedig az ott lakók is igénylik ezen üzletek meglétét.
A rendelet azonban az alábbiak miatt alkalmazhatatlan a hazai kisvállalkozói körre. Egyrészt: azonos feltételeket határoz meg élelmiszer előállítására és az élelmiszer forgalmazására, jóllehet a bolti kiskereskedők az árut csak továbbítják az eladótérben a vevők részére. A rendelet előírásaitól való eltérést október 31-ig meg kellett volna szüntetni, amely azonban olyan műszaki megoldásokat igényel, hogy a határidő betarthatatlan, illetve egyes előírások fizikailag nem valósíthatók meg.
Ezzel egyébként valószínű, hogy a kormány is tisztában van, hiszen megjelent egy pályázat, amelyben a kereskedők, a boltok pályázhatnak a műszaki átalakításra, és érdekes mód a pályázat beadási határideje november 15-e, miközben november 1-jétől meg kell felelni az új követelményeknek, tehát a boltot november 1-jéig át kellett volna alakítani. A bolt működtetéséhez olyan dokumentációkat és utasításokat ír elő a rendelet, amelyek a napi működés mellett feleslegesek és elvégezhetetlenek, illetve külön szakmai, rendszerszervezői hozzáértést igényelnek. Az adminisztrációs kötelezettségek teljesítése - főleg néhány fős családi vállalkozások esetében - egyrészről teljesíthetetlen, másrészről nyilvánvalóan felesleges.
Azt hiszem, hogy nem járunk messze a valóságtól, ha megjósoljuk, hogy a minisztériumok és a kormány vélhetően az európai uniós csatlakozással fogja majd indokolni azt a tiltakozást, ami egyrészt már a szakmai érdekképviseletek részéről meg is jelent, másrészt pedig majd valószínűleg a kis üzletek tulajdonosaitól, üzemeltetői részéről meg fog jelenni.
Ugyanakkor azonban - Győr-Moson-Sopron megyében élek - a határon túli, burgenlandi tapasztalatok nem azt mutatják, hogy ez a rendelet, ezek a szigorú előírások feltétlenül szükségesek lennének az európai uniós csatlakozáshoz. Úgyhogy mivel néhány megyében a helyi ellenőrök már a boltok bezárásával fenyegetik a vállalkozásokat, nem ártana, ha a rendeletalkotók a rendeletet felülvizsgálnák, és tényleg csak azok az előírások maradnának benne, amelyek feltétlenül szükségesek az uniós csatlakozáshoz, és nem próbálnánk meg pápábbak lenni a pápánál, s olyan követelményeknek is megfelelni, amelyeket az Unió maximum csak ajánlásként fogalmaz meg, nem pedig követelményként.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem