ERDŐS NORBERT

Teljes szövegű keresés

ERDŐS NORBERT
ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mai napirend utáni felszólalásom az utolsó része annak a trilógiának, amely választókörzetem legnagyobb településéről, Békés városáról szól. Többször említettem már, hogy a település önkormányzata privatizál mindent, ami még mozdítható. Eladja a műemlék jellegű épületeket, eladta előbb a mázsaházat, ami azóta már lebontásra került, és értékesítette a malom épületét is. Most a Kossuth utca 3. szám alatti Kisgazdák Otthona van soron. Itt már a '30-as évektől rendeztek kulturális rendezvényeket, bálokat, ünnepeket, és itt működtek a műkedvelő csoportok is. A Békési Kisgazdakör 1936-ban vásárolta meg ezt az épületet. 1952-ben az államosítás után a községi tanács kötelékébe került, amely a Földműves Szövetségnek adta bérbe. Hosszú ideig cukrászda, majd presszó működött benne, innen a név: Tulipán presszó. A Földműves Szövetség végig bérleti díjat fizetett érte, majd amikor 1989-ben a békési Kisgazdapárt újraalakult, ebben az épületben egy irodahelyiséget kapott szintén bérleti díj fejében. A Földműves Szövetség engedélyével nagyobb rendezvényeket is tarthattak a kisgazdák a Tulipán nagytermében.
1992-ben újjáalakult a Békési Kisgazdakör, egy nem politizáló érdekvédelmi szervezet, mely a Földműves Szövetség jogutódjaként több alkalommal tett kísérletet az épület visszaigénylésére, mivel nem kaptak az épületért cserébe semmiféle kárpótlást. A kérelmeket sorra visszautasították, pedig jogosult lenne rá a Kisgazdakör tagsága és vezetősége egyaránt, hiszen az államosítás előtt a Kisgazdakör tulajdona volt, tehát jogos lett volna, és jogos ma is ez az igény. Az első ciklusban a Kisgazdakör tulajdonjogilag is próbálta visszaigényelni az épületet, sajnos akkor a képviselő-testület egy szavazat híján ehhez nem járult hozzá, így a Kisgazdák Otthona nem lehetett a kisgazdáké. Kérdés az, hogy miért nem áll módjában Békés város önkormányzatának, hogy a Kossuth utca 3. szám alatti Tulipán tulajdonjogi átruházásával rendezze viszonyát a Kisgazdakörrel.
Egy ideje tudjuk erre a választ. Az épületet fölértékeltette a város, és már több vevő jelezte, hogy érdeklődik megvétele iránt. Ha értékesítésre kerül az épület, akkor minden bizonnyal az a sors vár rá, mint a békési mázsaházra és a malomra. A bontási engedély kiadásával a szocialista városvezetés hozzájárul a XXI. századi faluromboláshoz.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Kisgazdakör tagjai, a jelenlegi bérlők tisztában vannak azzal, hogy az épület rontja a városképet. A vakolat évek óta omlik, de amíg tulajdonjogilag nem övék az épület, addig nem tudják rendbe hozatni sem kívül, sem belül. Pedig amikor 2001-ben az önkormányzattól használatra megkapták a Tulipán presszó épületét, akkor az önkormányzat vállalta, hogy a műemléki épület külső felújítását elvégzik. A munkálatok azóta sem kezdődtek el.
Ebből is látható, hogy beigazolódtak azok a sejtések, miszerint a városvezetésnek más tervei vannak az épülettel. Mint említettem, több vállalkozó jelezte már a polgármesternek, hogy megvásárolná a szóban forgó épületet, ez pedig azt eredményezheti, hogy a Kisgazdakörnek mennie kell jogos tulajdonából. Ezért a Kisgazdakör aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy visszakapja a Tulipán presszó tulajdonjogát, és az épület ismét a gazdáké lehessen.
A békésiek mindig is a mezőgazdaságból éltek, és a város hagyományaihoz híven a mezőgazdaságból kívánnak élni ezután is. A termelők igénylik az épületet, ahol összejöhetnek, megbeszélhetik problémáikat, ahol képviselhetik a gazdatársadalom érdekeit. Nem hajlandóak elmenni a Tulipánból, mert tudják, hogy ha kiengedik a kezükből, akkor örökre lemondanak róla, és már sohasem kaphatják vissza, mert a biztos lebontás vár rá, ugyanúgy, mint a mázsaház és mint a malom esetében. Egy biztos: más épület vagy székház nem kell nekik, csak a Kisgazdák Otthona.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szégyenfolt ez Békés város mai működésében, mert 13 évvel a rendszerváltoztatás után még nem rendeződött ez a tulajdonjogi kérdés, nem került sor a Békési Kisgazdakör kárpótlására. Sajnos, jelen helyzetben úgy tűnik, hogy elhervad, elszárad a Tulipán, és már csak a visszaemlékezésekben fog élni az épület, ami egykor központi szerepet foglalt el Békés város társadalmi életében, rendezvényeknek, színi előadásoknak adott otthont; és csak úgy emlékezhetünk rá, hogy volt egyszer egy Tulipán.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Bravó! - Ne hagyjuk veszni a Tulipánt! - Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem