GÚR NÁNDOR

Teljes szövegű keresés

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód jegyében a pozitív diszkriminációnak helye van; a diszkriminációnak úgy en bloc, összességében nyilván nem, de a pozitív diszkriminációnak igen. Elengedhetetlen követelmény is, hiszen csak gondoljunk bele, gondoljunk arra, hogy ha akár a cigányságot érintően, akár a nőket érintően, akár a megváltozott munkaképességűeket érintően, vagy éppen a hátrányosan halmozott helyzetű térségekben élőket érintően gondolkodunk el, akkor milyenfajta pozitív irányultságú változtatásokat, indíttatásokat kell megfogalmazni, segítségeket kell nyújtani annak érdekében, hogy azokból a helyzetekből, amelyekben bizonyos emberek leledzenek, el lehessen mozdulni. Tehát elengedhetetlen ilyen értelemben a pozitív megközelítettség.
(Dr. Világosi Gábort a jegyzői székben Podolák György váltja fel.)
Mindezek mellett azt is látni kell meggyőződésem szerint, hogy maga ezen törvény keretei között a megoldásokat összességében és globálisan nem lehet megtalálni és nem lehet realizálni sem. Úgy gondolom, hogy ez a törvény kereteket adhat, de ezen a törvényen kívül minden egyéb más rendelkezésben, törvénykezésben meg kell találni annak a módját, hogy hogyan és miképpen lehet a hátrányos helyzetek kiküszöbölését megtenni. Példa erre az, hogy ha a foglalkoztatáspolitikáról beszélünk, akkor adott esetben a pályakezdők támogatási rendszerének a működtetésén keresztül, vagy éppen specifikusan az idősebb korosztály támogatásán keresztül érjük el azt, hogy ezek a helyzetek változzanak. Vagy másik oldalról nézve olyan foglalkoztatási formák bevezetésének a bővítését kell erősíteni, mint a részmunkaidős foglalkoztatás, amelyekkel a nők foglalkoztatási esélyeit növeljük meg.
Tehát összességében azt szeretném mondani, nem is csak ez a törvény az, ami a megoldásokat adja, hanem minden egyéb más rendelkezésen keresztül juthatunk el ezen típusú feszültségek feloldása irányába.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem