DR. LATORCAI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A törvény egy másik, általunk kritikusnak ítélt pontjáról szeretnék néhány gondolatot elmondani itt önöknek.
A szándék, hogy a közvetett diszkriminációt is torolja meg a törvény, úgy hiszem, érthető és legitim. Kérdéses azonban, hogy lehetséges-e ez, lehetséges-e magántulajdonon alapuló társadalom esetében, piacgazdaság keretei között, jogállamban. Én úgy hiszem, hogy úgy, ahogy a törvénytervezet 9. §-a ezt megfogalmazza, nem. Erre egy szakértőnek bizonyos mondatát szeretném idézni, aki ezzel kapcsolatban azt jegyzi meg, hogy szociológiai tankönyvbe alkalmas lehet ez a definíció, talán még törvényi koncepciónak is jó, de jogszabálynak semmiféleképpen nem fogadható el - nem fogadható el azért, mert bizonytalan megfogalmazásával korlátlanul teret enged bármiféle értelmezésnek. Tetszés szerint tágítható, és a jogalkalmazó nézetei vagy rosszabb esetben a politikai szándékai szerint más és más érthető ki belőle. Illetve úgy ítéli meg, hogy ez különösen akkor veszélyes, ha az értelmezés monopóliuma egy kormánybefolyás alatt álló, mondhatjuk úgy, hogy mindenható hatóságé lesz, ahogy a tervezetben is szerepel - s akkor ennek a hatóságnak a feladata, hogy adott esetben pert kezdeményezzen majd az esélyegyenlőtlenséget vagy a közvetett diszkriminációt megvalósító kormány esetében. El lehet azt képzelni, képviselőtársaim, komolyan, hogy ez a minisztériumi vagy kormányzati felügyelet alatt álló intézmény pert indít a saját kormánya ellen? Úgy hiszem, ez megvalósíthatatlan.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem