DR. LATORCAI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelettel fel szeretném hívni Kósáné Kovács Magda képviselőtársam figyelmét arra a szokásos joggyakorlatra, hogy a jogalkalmazó nemcsak a törvény betűjéből indul ki, hanem ebből a szempontból rendkívül fontos számára a jogalkotónak a szándéka, amelyet mindig az általános indokolás tartalmaz.
Ezzel a bizonyos 22. §-ban megfogalmazottal, annak is a (2) bekezdésével kapcsolatban az igazi nehézséget számunkra az általános indoklásnak az a része tartalmazza, amely úgy szól, hogy egy egyházi intézmény esetében, tehát egy hittanár alkalmazásakor el lehet tekinteni az egyenlő bánásmód követelményének betartásától, ha csak meghatározott vallású személyt alkalmaznak, de egy portás esetében ez nem indokolt. Márpedig ennyi erővel azt lehet mondani, hogy egy kémiatanár, egy fizikatanár vagy egy más tanár esetében nem indokolt, mert az nem a vallási-etikai nevelésének az alapvető feltételeit fogja biztosítani a tanuló esetében.
Az elmúlt időszakban is és ennél a törvénytervezetnél is úton-útfélen hivatkozik a minisztérium, illetve a jogalkotó az európai uniós követelményekre, holott az európai uniós irányelv egyértelmű szabályozást ad e tekintetben, amikor is azt mondja, hogy az egyházak esetében természetesen korlátokat lehet állítani, sőt állítani kell. Kimondja, hogy az egyházak és egyéb, valláson, meggyőződésen alapuló szellemiségű köz- vagy magánszervezetek esetében egy személy vallásán vagy meggyőződésén alapuló eltérő bánásmód nem minősül hátrányos megkülönböztetésnek, amennyiben egy személy vallási meggyőződése valódi, törvényes és igazolt foglalkozási követelmény, tekintettel a szervezet szellemiségére. Márpedig egy egyházi intézmény, úgy hiszem, joggal várja el valamennyi munkatársától, hogy szellemiségében a saját alapállásával, a saját vallási alapjával megegyező értékeket valljon.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
(Vincze Lászlót a jegyzői székben dr. Lázár János váltja fel.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem