TÁLLAI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt másfél évben nagyon sok szó esett a kis- és középvállalkozások megsegítéséről. A sok ígéret és a sok hangzatos szó helyett mit tapasztalunk? A kormány az első intézkedései között megfojtotta a Széchenyi-tervet, azt a programot, aminek segítségével minden második településen létrejött valamilyen beruházás, azt a Széchenyi-tervet, amely segítette a vállalkozókat, hogy sikeresen felkészüljenek az európai uniós pályázatokra, a fejlesztésekre.
A Széchenyi-terv kiéheztetésének eredménye közismert: a vállalkozók lendülete érezhetően elfogyott, nem fejlesztenek, nem tervezgetnek, csak várnak, kivárnak. A kormány, miközben bőkezűen jutalmazta a klienseit, a csészényi tervből csak kávéskanállal mérte a támogatásokat. A helyzet még ennél is rosszabb lesz 2004-ben: közismert tény, hogy a hazai vállalkozások túlnyomó többsége finanszírozási gondokkal küzd, nincs elég tőkéje a szükséges beruházások megvalósítására, visszaesett a termelése, a dolgozókat kénytelen elbocsátani.
Egy ilyen helyzetben egy olyan vállalkozásbarát kormányzati politikára lenne szükség, ami nem növeli, hanem csökkenti a vállalkozások terheit. Ehelyett mit lehet látni? A Medgyessy-kormány becsapja és félrevezeti a vállalkozókat; könnyítésről beszél, miközben nőnek a munkavállalói járulékok, növekednek az áfaterhek, a közüzemi díjak, az autótulajdonosok terhei, az illetékek, és újból nő az infláció mértéke. Ez elsősorban a pénzügyi kormányzat elhibázott lépéseinek tudható be, és ennek következtében jelentősen megnőttek a hitelek kamatköltségei is.
Ezek után már nyilvánvalóan ön is elismeri, hogy a júniusi forintárfolyamsáv eltolása elhibázott intézkedés volt. Ez azonban sajnos semmit nem változtat azon, hogy az önök kormányzati hibáinak költségeit a hazai vállalkozásokkal kívánják megfizettetni. Az egyik kisvállalkozói érdekképviselet vezetője - tehát nem az ellenzék - a következőt mondta: a kis- és középvállalkozások a mostani helyzetben nem tudnak hitelt felvállalni, a recesszió, a megszorító intézkedések hatására nőnek a vállalkozók működési költségei, és a lakossági fogyasztás sem bővül. A kölcsönből történő beruházás megtérülését nem látják a bizonytalan helyzetben.
Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezem ezek után: hogyan kívánja a gazdaságirányítás helyreállítani a bizalmat a kormányzati gazdaságpolitika kiszámíthatósága érdekében? Milyen eszközökkel tudják garantálni, hogy a kis- és középvállalkozók ne legyenek az Európai Unióhoz történő csatlakozás vesztesei? (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem