BALSAY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Itt vagyunk fehérváriak, mátyásföldiek, szegediek, móriak, szigetszentmiklósiak, győriek. Tisztelt Államtitkár Úr! Többek között előírták az Ikarus foglalkoztatási kötelezettségét. Majd 2003-ban bekövetkezett az önök kormányzása idején az a végzetes hiba, amely könnyen kiszámítható volt. Dönteni kellett az előremenekülés vagy a felszámolás között. A kommunikációban egyre erőteljesebben jelent meg, hogy az olasz üzletcsoport nem tudja és nem is akarja a magyarországi buszgyártást továbbvinni. A többszöri elbocsátásokat követően a székesfehérvári gyár bezárt, a többi majd követi. Dolgozóit elbocsátották. Sem a márkanévvédelem, amely tízéves időtartamra szólt, sem a foglalkoztatási kötelezettség nem teljesült. Az önök kormánya mégis zöld utat adott az ÁPV Rt.-nek, hogy a székesfehérvári Ikarus érdekében vállalt kötelezettségeit elengedjék. Ez súlyosan érinti az Ikarus Rt. leányvállalatait, sok-sok vidéki munkahelyet.
Tisztelt Államtitkár Úr! Igaz-e az a székesfehérvári szakszervezetek körében terjedő mendemonda, hogy a munkavállalók foglalkoztatási kötelezettségénél önök figyelembe vették az oroszországi vegyes vállalat dolgozóinak a létszámát is? Igaz-e az az állítás, hogy a még be sem jegyzett ajkai vegyes vállalatnál dolgozó munkavállalókat is beszámítottak? Milyen ígéretek és szolgáltatások ellenében adható az ÁPV Rt. részéről ilyen engedmény, ha időközben megszűnt és felszámolásra került a székesfehérvári gyár, ha a Magyarországon gyártott Ikarus buszokat a főváros és a nagyvárosok nem rendelik, ha a mindig porondra fel- vagy onnan lelépő szocialista-szabad demokrata kormány a volt Szovjetunió területéről jelentkező, de még az utóbbi tíz évben nem realizált autóbuszgyártás reményével kecsegteti a tulajdonos szerepkörében eljáró részvénytársaságot?
Milyen intézkedéseket kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy a leépülési folyamat, amely Székesfehérvárott a munkanélküliség növekedését jelentette, megváltozzon? Hány embert küldtek korkedvezményes nyugdíjba, hány ember került leszázalékolásra és hány ember került az utcára az elmúlt hat évben Székesfehérvárott és máshol?
Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem