IVANICS ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Elhangzott itt egy olyan észrevétel, hogy a bizottsági vélemény kapcsán nem mindenben ragaszkodtam a bizottságban elhangzottakhoz. Úgy gondolom, hogy a szó szerinti idézet azért meggyőzi szocialista képviselőtársaimat, hogy pontosan a bizottságban elhangzottakból és annak szelleméből merítettem a bizottsági véleményt. Örülnék, ha szocialista képviselőtársaim legalább ennyire ragaszkodnának a bizottságban elhangzottak interpretálásához.
Szeretném eloszlatni azt a tévedést, ami már a bizottságon belül is megvolt, és itt szocialista képviselőtársaim hozzászólásából is tükröződött, hogy ne állítsuk úgy be a valamikori bankbotrányokat - Ybl Bank, Mezőbank, Postabank és a többi -, hogy annak bármi köze volna a jelenlegi pénzügyi felügyelethez. Tudjuk, hogy éppen az ott keletkezett tanulságok, az onnan leszűrt tapasztalatok alapján lett felállítva és európai mérce szerint létrehozva a pénzügyi szervezetek felügyelete.
Felmerült itt egy olyan vélemény is, amit, úgy gondolom, mindenki csak megmosolyog, hogy elkerülhető lett volna ez a brókerbotrány. Nyugodtan mondhatjuk, hogy csak egy esetben lett volna elkerülhető, ha a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem tárja fel. Hogy ez a feltárás hogyan következett be, ez részben Bőhm András hozzászólására is válasz, mivel ő a mulasztás kérdését vetette fel. Pontosan azért volt lehetséges feltárni ezt a botránysorozatot, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem mulasztott, tehát megfelelő ellenőrzés alá vette azokat a szervezeteket is, ahol neki bármiféle kötelessége volt, így bukott ki a Pannonplast-ügy, és ezen keresztül gördült aztán végig.
Ismerjük a sánta kutya esetét; a pénzügyi világban sem lehet állandóan a hazugságokkal és a csalással manipulálni, mert egyszer csak elindul az a hógolyó, és akkor hamar lavina lesz belőle. Tudjuk azt, hogy a pénzügyi rendszer erre a dologra hihetetlenül érzékeny, és ezért ez a beavatkozás, amit a kormány most ilyen durva erőszakkal próbál véghezvinni, rendkívül terhelő és komoly problémát fog okozni hosszabb távon is a magyar pénzügyi rendszer megítélésének és a kormány ilyen irányú tevékenységének. Különösen fájdalmas, hogy Magyarország pontosan ezen a területen volt vezető pozícióban a környező országokban, a kelet-közép-európai államokban, és most ezt a jelenlegi kormány romba dönti. Úgy érzem, egyszerűen példa nélküli, hogy ráadásul egy olyan kormány teszi ezt, amely kormányban valóban - Répássy Róbert képviselőtársam nagyon élethű felvezetésére hivatkozva - nagyon sok bankár szerepel, és pont egy ilyen, pénzügyi tapasztalatokkal rendelkező kormány végez ilyen kannibál munkát a magyar pénzügyi rendszerben.
Én személyesen is tiltakozom ez ellen, és úgy gondolom, hogy ez minden magyar állampolgár érzéseit rendkívül visszataszítóan fogja érinteni. Felhívom szocialista képviselőtársaim figyelmét arra, hogy ha felelősséget éreznek a kormányuk iránt, és szeretnék, ha megítélésük valóban a szocialista, szociáldemokrata megközelítéshez kapcsolódna, akkor ezt a törvényt nem szabad elfogadniuk, mert úgy érzem, hogy nem tudják magukról lemosni ezt a szégyent sem most, sem később.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)
(22.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem