FARKAS IMRE

Teljes szövegű keresés

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE, a számvevőszéki bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! A számvevőszéki bizottságban is nagy vitát váltott ki ez a törvénytervezet. Amikor az ülésen lehántottuk róla a felügyeleti szervezettel, illetve vezetőjével kapcsolatos véleményeket, abban egyetértettünk, hogy a betétesek védelme érdekében a hitelintézetekre ráfér az ellenőrzés erősítése. Ez nem is csoda, mert most is vannak felháborító ügyek, amelyek a lakosság széles körét érintik. A korábbi riasztó esetek ellenére még mindig sok a becsapott ember. Helye van tehát az intézkedéseknek - de mikor és milyeneknek? Vagyis a tervezetben előrángatott vagy nagy súlyú intézkedések szerepelnek? Ebben nem tudtunk a bizottságban egyezségre jutni.
A többségi álláspont szerint helyes lépés az informatikai rendszerek jobbítása és védelmének erősítése, az ellenőrzés kapcsolt vállalkozásokra történő kiterjesztése, a felügyelőbizottságok feladatkörének ilyen tartalmú bővítése, a felügyelet kötelezése saját határozatának utóellenőrzésére szintén magától értetődő elvárás. Sőt, korábban a legkisebb cégek leggyengébb belső ellenőrei is feladatuknak tartották mindezt. Most pedig a szomorú példa alapján törvényben kell erről rendelkezni.
Az érintett törvények korábban már számos módosítást megértek, ezért kérdésként merült fel, hogy komplex szabályozással mikor zárhatók be a ma is meglévő kiskapuk. Sajnos, ennek hiányában a legtöbbször korábban és ma is a kirívó, felháborító egyedi esetek után kerül sor törvénymódosításra. Ez alól nem kivétel a jelenlegi törvénytervezet sem, és bizonyára ez ad okot a változtatásra - vallották a többségi képviselők, míg az ellenzéki képviselőtársaim szerint ez ad alapot az egyedi beavatkozásra. Ők kizárólag ennek tudták be a felügyelet szervezetére vonatkozó elképzelést, és ennek rendelték alá a tervezet egészének megítélését is.
A számvevőszéki bizottság végül 7 igen, 5 nem szavazattal támogatta, általános vitára alkalmasnak tartotta az előterjesztést. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(21.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem