DR. HORVÁTH JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A költségvetési és pénzügyi bizottság valóban megtárgyalta, megvitatta az előttünk lévő törvényjavaslatot a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosításáról. Ahogy hallottuk a többségi vélemény elmondójától, Kovács Tibor képviselő úrtól, valóban volt kisebbségi vélemény is a bizottságban, és a kisebbségi vélemény ismertetése ezennel az én szándékom, feladatom.
Igen, lényeges, hogy az Országgyűlés tájékoztatva legyen arról a vitáról, amely ott kialakult, nevezetesen a bizottságban fenntartásaink voltak egyre-másra vonatkozóan a javaslat kapcsán. Az egyik az, hogy annyiféle dologgal foglalkozik, amelyek közül már sok mindennel kellett volna foglalkozni, vagy foglalkozzunk most. Persze, hogy az ingatlanszövetkezetek nem szövetkezetek: ezek álszövetkezetek. Ez rossz hírt, rossz reputációt kölcsönöz a szövetkezeti gondolatnak, a magyar közéletnek, mindannyiunknak - ezzel foglalkozni kell. Azután persze, hogy a közjegyzők dolga itt meg ott időnként adjusztálandó, ez is történik. Azonban ennek az előttünk lévő okmánynak a jelentősége éppen abban áll, hogy úgy nyúl valamihez - ahogy a bizottsági ülésen is elhangzott -, mint a sanda mészáros, aki valahova néz, és máshova üt, vagy legalábbis máshova üt, mint ahova néz.
Mint ahogy már hallottuk az államtitkár úrtól, és az elmúlt napokban elég sokat foglalkozott ezzel a sajtó is, tehát talán jobban tájékozott a társadalom, mint ahogy az általában egy törvényjavaslatnál szokásos, nevezetesen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével foglalkozik, és különösen annak elnökével. Mint ahogy hallottuk az eddigi beszámolókból, az intézmény elnöke valóban megjelent a bizottságunk előtt, és részletesen elmondott dolgokat az intézmény működéséről és saját szerepéről. Ez hasznos volt, annál is inkább, mert meggyőződtünk arról, hogy ez a törvényjavaslat nem kész arra, hogy az ígért témával foglalkozzék, nevezetesen azzal, ami a törvényjavaslat címe is: a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosításával. Ha kell, a befektetőket védjük meg, ha kell, a betéteseket védjük meg, és fokozottan védjük meg. Itt azonban nem erről van szó; megint csak a sanda mészáros példáját említem, azért, hogy ne kelljen sok mondatban körülírnom.
Ezért tehát tisztelettel kérem a bizottság kisebbsége nevében e törvényjavaslat visszavonását, mert nemcsak hogy furcsán nyúl a dologhoz, hanem árt az ország gazdaságának, jó hírének.
(21.20)
Olyan dolgokat mondanak rólunk szerte az országban és az ország határain kívül, amit nem szeretünk hallani. A pénzügyi témák különösen kényesek. Az is kényes, ha árvíz van, az is, ha más rendellenességek vannak az országban, de a pénzügyi szféra ilyenféle kezelése nem tesz jót. Éppen ezért majd a részletes vitában, ha arra sor kerül, erről szót ejtünk. Egyelőre a bizottság nevében jelentem, hogy mi kérjük a törvényjavaslat visszavonását.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem