DR. DANCSÓ JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. DANCSÓ JÓZSEF
DR. DANCSÓ JÓZSEF, a számvevőszéki bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, ahogy Farkas Imre is elmondta, igen komoly vita alakult ki a számvevőszéki bizottságban, persze nem azért, mert a Számvevőszék véleményezhette volna ezt a törvényjavaslatot, hiszen nem kapta meg a kötelező egyeztetések során a törvényjavaslatot, így nem alakíthatott ki véleményt, mint ahogy nagyon sok más egyéb szervezet sem mondhatta el ezzel kapcsolatos meglátásait, ami nyilván önmagában legalább három törvény megsértését jelenti.
Mindezek mellett nehéz volt függetlenítenünk magunkat a képviselőtársam által is elmondottaktól, hogy bizony-bizony úgy tűnik, hogy itt a gombhoz kerestek kabátot, azaz a PSZÁF jelenlegi elnökének, Szász Károlynak az elmozdítása szolgáltatta az ürügyet ahhoz, hogy egyfajta mázba, egyfajta salátatörvénybe csomagolják ezt az aktust. Nyilvánvaló az, hogy ez az eset a jogállamiság kereteit túllépi, súlyosan sérti az intézmény függetlenségét, azt jelenti, hogy innentől kezdve kézi vezérléssel működhet az elkövetkezendőkben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, ráadásul egy olyan irányítási struktúrával, ami abszolút nem világos, hatáskörében, hatásmechanizmusában csak egy összevisszaságot, kuszaságot fog eredményezni, ami nem tudjuk, hogy kinek az érdeke, kinek a célja és milyen okból következik ez be. Ha persze nem abból a célból, ami itt a törvényjavaslat szövegében megfogalmazódik, illetve annak az ellentettjéből, hogy a betétesek még inkább kuszasággal találkozzanak, még kevésbé tudjanak kiigazodni a pénzügyi szervezetek világában.
Többször szóba került már itt az ingatlanszövetkezetek kérdése is, a bizottsági ülésünkön is felmerült ez a kérdés, és utaltunk képviselőtársaimmal, ellenzéki képviselőtársaimmal arra, hogy bizony-bizony az ingatlanszövetkezetek kérdése tavasszal a hitelintézeti törvény módosítása során már téma volt, talán akkor kellett volna ezt a törvényt ilyen formában is elővenni, és ilyen formában azokkal a kérdésekkel, amelyek akkor is látszottak a hirdetésekben, hogy hihetetlen mesés kamatokat, hozamokat ígértek a befektetőknek, ezekkel kapcsolatban intézkedést tesz a tisztelt Ház. Jómagam még módosító indítvánnyal is próbálkoztam, de sajnos a többség ezt nem akceptálta, így most kényszerülünk arra, hogy ezen változtassunk. Azt hiszem, talán ilyenkor is célszerű kicsit elgondolkodni azon, hogy az ellenzéki képviselők esetleg nem mindig butaságokat próbálnak itt elmondani a parlament falai között.
A közjegyzői módosítással kapcsolatban is felmerültek kérdések. Véleményünk szerint nem az a legfontosabb kérdés, hogy most felolvasásra kerül-e az ügyfelek előtt a közjegyzői okirat szövege vagy sem. Nyilvánvalóan sokkal jobban érdekli és érinti az ügyfeleket, különösen azokat, akik lakáshitelt vettek fel, hogy mennyit kell fizetni ezért a közjegyzői szolgáltatásért, és bizottságunk ellenzéki képviselői szerint jelenleg ez hihetetlenül magas összeget jelent. Ha ránézünk arra, hogy Magyarországon az adóbevallást készítők körében a tíz legnagyobb adóbevallásban szereplő jövedelmet elért személy közül három közjegyző volt, akkor bizony elgondolkodhatunk azon, hogy valóban jó-e a közjegyzői szabályozás, és erre vonatkozóan csak olyan ígéretet kaptunk a kormány jelen levő képviselőitől, hogy elgondolkodnak ezen a kérdésen, és az Igazságügyi Minisztériumban talán valamilyen tervezet is készül majd az elkövetkezendőkben.
Természetesen - ahogy már utaltam is rá - bizottságunk, a bizottság kisebbségi tagjai nem tehettek mást, mint még egyszer aláhúztuk és megismételtük azt, hogy sajnos súlyosan sérülni fog a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének lehetősége, súlyosan sérülni fog függetlensége, teljes mértékben alárendelődik a kormány akaratának és a pénzügyminiszter utasításainak. Egyik képviselőtársunk, Tölgyessy Péter meg is fogalmazta azt, hogy akkor szoktak a kormányok ilyen jellegű törvényeket megfogalmazni, amikor nagy bajban érzik magukat, és azok a kormányok, amelyek erre az útra lépnek, erre az útra tévednek, azok eddig mindig megbuktak. Hát kíváncsi leszek, hogyan fog ez bekövetkezni az elkövetkezendőkben ezen kormány esetében.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem