DEVÁNSZKINÉ DR. MOLNÁR KATALIN

Teljes szövegű keresés

DEVÁNSZKINÉ DR. MOLNÁR KATALIN
DEVÁNSZKINÉ DR. MOLNÁR KATALIN, az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Az alkotmány- és igazságügyi bizottság ülésén a többségi véleményen lévő bizottsági tagok összességében szakmai szempontból értékelték ezt a törvényt. Nagyon fontos megjegyezni, hogy nem politikai, hanem szakmai alapon állapították meg azt, hogy ennek a törvényjavaslatnak a benyújtása időszerű, okszerű, és a mi meggyőződésünk szerint semmiféle alkotmányos aggályt nem vet fel.
A befektetők, illetve a betétesek védelme, megóvásuk az esetlegesen bekövetkező károktól, azt hiszem - és ezt a bizottságunk többsége is így látta -, mindannyiunk közös érdeke. Hogy ennek a megoldását milyen módon találta meg az előterjesztő, hallottuk az expozéból is, amit a politikai államtitkár úr mondott el. Lényegében a törvények egész rendszerét módosítjuk különféle szinten és különféle mélységben. Ezeket az előterjesztő képviselője az alkotmányügyi bizottságban is előadta, ezt a mi többségi szavazati arányt biztosító oldalunk elfogadta, és meg is erősítette.
A legfontosabb kérdés az alkotmány- és igazságügyi bizottság ülésén az volt, hogy vajon a Pénzügyi Szervezetek Felügyeletének… Bocsánatot kérek, nem tudom kimondani, most már kicsit fáradt vagyok így késő este. (Jelzésre:) Tehát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ügyében alakult ki a legnagyobb vita. A vita az volt, hogy vajon független-e a szó klasszikus értelmében ez a szervezet, ez a függetlenség mit jelent, és módja van-e bárkinek ebbe beavatkozni. Szeretném leszögezni itt is, hogy a bizottság ülésén elhangzott, mely szerint valóban konkrét, adott ügyekben a Pénzügyminisztérium, a pénzügyminiszter nem adhat utasítást, abba nem avatkozhat be, felülvizsgálatot nem rendelhet el.
Viszont maga a szervezet - és ezt senki nem vitathatja - egy kormány alá rendelt, a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozó szervezet. Ha a Pénzügyminisztérium és a kormány úgy látja, hogy ez a szervezet nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a betéteseket, a befektetőket megvédje, a károkat megelőzze, és úgy látja, hogy ezt egy szervezeti átalakítással tudja megoldani, erre joga van, és joga van arra, hogy ezt a parlament elé terjessze.
Ezer ága-boga volt ennek a vitának. A lényeg ebben foglalható össze: a mi többségi véleményünk az volt, hogy ez a törvényjavaslat támogatandó, szakmailag megalapozott, és még egyszer hangsúlyozom, alkotmányos szempontból is aggálytalan, ezért mi elfogadásra ajánljuk.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem