SZABADOS TAMÁS

Teljes szövegű keresés

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt a címet adta kérdésének: “Miért nem tiszteli a törvényt, miniszter úr?” A törvény tiszteletének első lépése, hogy el kell azt olvasni. Idézem a törvény 1996 óta változatlan szövegű rendelkezését: a Nemzeti alaptanterv műveltségi területenként határozza meg az általános műveltséget megalapozó szakaszon folyó nevelő-oktató munka közös jellegét, kötelező és közös céljait, a nevelő-oktató munka alapjául szolgáló ismeret-, készség- és képességjellegű követelményeit. A kötőjel a magyar helyesírás szabályai szerint azt jelenti, hogy az összetett szó második tagja valamennyi felsorolt előtaghoz társul, tehát a törvény ismeretjellegű, készségjellegű és képességjellegű követelményekről szól. A jelenleg érvényes NAT azonban ezzel a szabályozási előírással nem teljes átfedésben ma konkrét tananyagokat is tartalmaz. A törvényi előírások szerint ez a kerettantervek szabályozási körébe tartozik. A közoktatásért felelős helyettes államtitkár tehát szakszerűen, pontosan jelezte a törvényi helyzetet.
A módosított Nemzeti alaptanterv elsősorban a képességfejlesztésre helyezi a hangsúlyt. Meghatározza a közoktatás országosan érvényes, általános céljait, a közvetítendő műveltség fő területeit, a közoktatás tartalmi szakaszolását és az egyes tartalmi szakaszokban érvényesülő fejlesztési feladatokat. A fejlesztési feladatokban megfogalmazásra kerülnek a tanulók képességfejlesztésének különböző területei, melyek kijelölik, hogy mely kulcskompetenciák fejlesztése kívánatos az iskoláztatás képzési szakaszaiban. Ehhez pedig nyilván - ön sem gondolja ezt másként - elengedhetetlen a tanulói és tanári tevékenység, a módszertani kultúra fejlesztése.
Mindezek alapján állíthatom, hogy a közoktatás új tartalmi szabályozóinak készítése során betartottuk és a jövőben is betartjuk a közoktatási törvény előírásait.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem