SOLTÉSZ MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

SOLTÉSZ MIKLÓS
SOLTÉSZ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Először is: köszönöm szépen államtitkár úrnak, hogy folyamatosan helytáll minisztere helyett. Csodálkozom, hogy a miniszter úr egyetlenegy kérdésemre, illetve interpellációmra eddig nem tudott bent lenni, bár a Házszabály hosszú távon azért ezt előírná neki.
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben a médiában többször megjelent az a hír, hogy a GYSEV-et az MSZP-SZDSZ-kormány privatizálni akarja. A GYSEV jelenleg 62 százalékban magyar állami tulajdonban van, 33 százalékot az osztrák állam tulajdonol, míg 5 százalékot a hamburgi kikötő tud magáénak. Hírek szerint önök erről a többségi tulajdonról akarnak lemondani akkor, amikor a GYSEV-ben az elmúlt években hatalmas nagy beruházások, illetve fejlesztések történtek.
Melyek ezek a beruházások, fejlesztések? Sopronban Magyarország legjobban felszerelt, kombinált fuvarozásra alkalmas terminálját valósították meg többmilliárd forintos befektetéssel. Az előző kormány idején a GYSEV megkapta a MÁV-tól a sopron-szombathelyi, katasztrofális helyzetű vonalat, itt mintegy 3 milliárd forintos beruházást hajtott végre a GYSEV, ezzel emelve egyrészt a vonal minőségét, másrészt pedig a vonatok sebességét. A harmadik nagyobb terület a GYSEV fejlesztésében az a regionális politika, mellyel Pozsony, Győr, Bécs és Sopron térségeinek bevonásával nyitni fognak és nyitottak is az adriai kikötők, adriai városok, illetve Olaszország felé. Ehhez az elképzeléshez öt darab, kétáramnemű Siemens mozdonyt is beszerzett a GYSEV, mellyel európai piacokra is ki tudnak lépni. Ezek után érthetetlen, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök Ausztriában miért ajánlotta fel a GYSEV többségi tulajdonát. Államtitkár úr, kérdezem: mit terveznek önök a GYSEV-vel? Kinek az érdekét szolgálja a GYSEV esetleges privatizációja?
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem