DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Már nem először mondom önnek, hogy nem kórház-privatizációs törvényről van szó, hanem az ellátások szervezéséről szóló törvényről, és teljesen alaptalan az ön riogatása. A tények nem igazolják azt, amit ön újból és újból felvet, hogy hosszú várólisták alakulnak ki, elsorvadnak részlegek és így tovább.
Egyébként már interpellációjának címe is olyan elemeket tartalmaz, amelyekre szükséges reagálnom. Vajon mit ért ön, képviselő asszony, a “gyanúsan támogatva” kitétel alatt? Ha arra céloz, hogy a törvényt megszavazó parlamenti többség tevékenységét valami gyanú illeti, akkor szíveskedjék ezt konkrétan megfogalmazni. Azt gondolom, hogy a “gátlástalanul kimazsolázva” kitétellel kapcsolatban is elvárható, hogy képviselő asszony egyértelműen fogalmazzon, mert a kérdésének ez a része azt sugallja, hogy a szocialisták már megint valamit gátlástalanul csinálnak. (Közbekiáltások a Fidesz soraiból: Így van! Így van! - Taps ugyanott.)
A leghatározottabban hangsúlyozom, hogy szó sincs a kórháztörvény végrehajtása során erről a jelenségről. Pontosan ez a törvény és nem az önök előző minisztere által előterjesztett törvény az, amely előírásokat és garanciákat tartalmaz a közvagyon védelmére és az ellátás szakmai biztonságára.
(14.50)
Az nem titok, tisztelt képviselő asszony, hogy a kórháztörvény előkészítése és elfogadása viták kereszttüzében történt, mi ezt vállaltuk, és vállaljuk ma is. Milyen kár, hogy ön már nem emlékszik arra a bizonyos előző törvényre, amit szintén igen nagy ellenállás kísért! Tessék csak fellapozni a parlamenti ülések jegyzőkönyveit, és ismételten elolvasni azokat a részeket, amelyekben az akkori egészségügyi miniszter is bizony kemény kifejezésekkel illette a törvényt nem támogató szervezeteket.
Ami pedig ezt a bizonyos mazsolázást illeti, pontosan az előző törvény tette volna azt lehetővé, hogy az alvállalkozók a társadalombiztosítással közvetlenül kössenek finanszírozási szerződést. A most elfogadott törvény ezt kifejezetten megtiltja, és közreműködői szerződést is csak szakfeladat egészére lehet kötni. Ami pedig az intézményi patikákat illeti, hozzám is érkeztek jelzések, képviselő asszony, részt vettem a gyógyszerészek kamarájának a küldöttgyűlésén, első kézből hallottam ilyen panaszokat, és ott is hangsúlyoztam, hogy az intézeti gyógyszertárakkal, az intézeti gyógyszerellátással kapcsolatban a kórháztörvény betűjének és szellemének megfelelő döntések kaphatnak csak megerősítést. Egyébként a jelzett ügyben pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját és a tiszti főgyógyszerészt utasítottam arra, hogy a különböző engedélyek kiadásának jogszerűségét vizsgálják felül.
Egyébként pedig nemcsak elővételi jogot biztosítunk az egészségügyi dolgozóknak, hanem ehhez kedvezményes hitelfeltételeket is rendelünk, mint ahogy ön is tudja. Egyébként az intézeti gyógyszerellátásnál azokat az előírásokat is be kell tartani, képviselő asszony, amelyek azt szabályozzák, hogy kik rendelhetnek és kik számára gyógyszert a kórházi patikákból vényre, és ez, mint ahogy ön is tudja, messze nem korlátlan.
Ami pedig a kérdéseit illeti, képviselő asszony, ezekre csak röviden: ma is fontos-e nekünk, hogy a kórházakat csak egyben, egészként lehessen privatizálni? Mint olyan, nem privatizálni akarjuk a kórházakat, hanem tőkét bevonni, de egyébként pedig az a helyzet, hogy csak egészben lehet átalakítani. Nem lehet széthordani az egészségügyi vagyont. Végül pedig, az elmondottak fényében, nem kívánjuk módosítani a kórháztörvényt.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem