LENGYEL ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

LENGYEL ZOLTÁN
LENGYEL ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A minap fellapozgattam a szocialista kormányprogramot. Azt hittem ugyanis, hogy én emlékszem rosszul az abban leírtakra. Szívesen felidézem önnek: “Az EU-val folyó tárgyalások során olyan támogatási, kifizetési lehetőségeket kívánunk elérni, amelyek számunkra kedvezőek, és lehetővé teszik, hogy hazánkat az Unió többi tagállamával egyenlő módon bírálják el.”
Azt már régóta tudjuk, hogy a szocialista delegáció a magyar gazdákat hátrányos helyzetbe hozó szerződést írt alá Koppenhágában. Mégis büszkén hangoztatták a 30 százalékos nemzeti kiegészítés lehetőségét, Medgyessy Péter is, Kovács László is, Németh Imre miniszter úr is és ön is, államtitkár úr.
Akkor maradjunk a 30 százalékos kiegészítésnél! Tudomásom szerint az Európai Unió arra az álláspontra helyezkedett, hogy a magyar kormány akkor fizeti ki ezt a gazdáknak, amikor akarja. A jövő évi költségvetés tervezetét áttanulmányozva azonban azt kell látnunk, hogy erre 2004-ben nincs fedezet. Helyette mit kapnak a gazdák a szocialista kormánytól? Lehetőséget arra, hogy újabb hiteleket vegyenek fel akkor, amikor már így is éppen elég nehéz helyzetben vannak. A nép nyelvén ezt úgy mondják: nesze semmi, fogd meg jól!
Engedje meg, államtitkár úr, hogy mint vidéki képviselő megdöbbenésemnek adjak hangot ezt látva. Meg vagyok döbbenve, hiszen ellenzéki és kormányoldal, valamint az érdekképviseletek egységesen hiányolják a forrását a nemzeti támogatásnak. Mit tesz erre Németh Imre miniszter úr, és mit tesz erre ön, államtitkár úr? Semmit. Arrogáns megjegyzéseket tesznek, és a vállukat vonogatják. A gazdáknak azonban nem vállvonogatásra, hanem segítő kézre van szükségük.
Kérdezem tehát államtitkár urat, nem lenne-e tisztességesebb elismerni azt, hogy a Medgyessy-kormányt nem érdekli a vidéki emberek sorsa és megélhetése. Lehetséges, hogy önök így büntetik azokat a vidéki embereket, akik nem a szocialistákra szavaztak? Mi a véleménye arról, hogy a MOSZ és az Agrárkamara is aggodalmát fejezte ki, mert nem látja biztosítva a jövő évben a 30 százalékos nemzeti támogatás fedezetét? Milyen garanciát tud vállalni arra, hogy a gazdák már jövőre megkapják a nekik járó 30 százalékos kiegészítést?
Államtitkár úr, önök azt mondták, hogy a mezőgazdaság felvirágoztatása fontos, mert ez meghatározza a vidéken élő emberek életfeltételeit, és mindent megtesznek azért, hogy ezt javítsák. Ehhez nincs mit hozzátenni. Köszönjük, államtitkár úr, sikerült. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem