GUSZTOS PÉTER

Teljes szövegű keresés

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Tisztelt Ház! Jó hírem van a Legfőbb Ügyészség számára. Egy napilap elvégezte a munkát, amelyet a nyomozó hatóságoknak évek alatt nem sikerült. A napokban megszólaltatták azt az embert, akin keresztül ma Magyarországon talán a leghíresebb török, Kaya Ibrahim és egyes, Fideszhez közel álló személyek sorsa összekapcsolódott. Weisz József Kaya Ibrahim barátja, szomszédja, illetve üzlettársa volt, és mint ilyen, több érdekes adalékkal tud szolgálni a hírhedt Fidesz közeli cégek fantomizálásának ügyében.
Az SZDSZ már több alkalommal kérdezte - a büntetőügyben benyújtott panaszokon és kifogásokon túl - a parlamentben is ebben az ügyben az ügyészséget. Hiába, hiszen leggyakrabban azt a választ kaptuk, hogy amikor a nyomozás adatai nem elegendőek a vádemeléshez, a nyomozást meg kell szüntetni. Hát persze, hogy nem elegendőek a nyomozás adatai, ha az ügyészség az ügyben a nyilvánvalóan érintetteket sem hajlandó kihallgatni, kihallgattatni! (Dr. Répássy Róbert: A rendőrség nyomoz, nem az ügyészség!) 2002 tavaszán ugyanis, amikor egy hetilap tényfeltáró cikkében Weisz József szerepére fény derült, Magyar Bálint képviselőtársam feljelentést tett, és külön felhívta az ügyészség figyelmét Weisz Józsefre. A Fővárosi Főügyészség képviselőtársam feljelentése nyomán nem indított nyomozást, azt bűncselekmény hiányában megtagadta, arra hivatkozva, hogy ha a tettesek el is követték az adócsalást, közokirat-hamisítást vagy csődbűntettet, a büntethetőség lehetősége elévülés miatt megszűnt.
A múlt héten végre kiderült, hogy miképpen vásárolt Kaya Ibrahim és Joszip Tot többmilliós köztartozást felhalmozó Fidesz közeli cégeket. Kiderült, hogy miként lettek vevők a vevők, akik a botrány kirobbanásáig nem is tudtak arról, hogy ezeket a cégeket megvásárolták volna. Csak az nem derült ki, hogy miért nem tett meg mindent az ügyészség a tények felderítése érdekében. A mai napig rejtély, hogyan fordulhatott elő az, hogy Schlecht Csabát és Kaya Ibrahimot az eljárás során nem szembesítette a hatóság egymással, annak ellenére, hogy nem egy újságírónak sikerült megtalálnia a Németországban élő török vendégmunkást, és egy idő után már Schlecht Csaba sem volt elérhetetlen a hatóságok számára, köszönhetően többek között annak, hogy Világosi Gábor SZDSZ-es képviselő e terem falai között felmutatta a budapesti telefonkönyvet, benne az említett úriember lakcímével.
Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Ön a tavaly júliusi interpellációmra adott válaszában szó szerint a következőket mondta: “Ez idő szerint a nyomozás folytatásának elrendelését megalapozó körülmények nem merültek fel, az adott ügyekre vonatkozó új ténymegállapítások kellő alappal nem tehetők.”
Kérdezem önt, tisztelt legfőbb ügyész úr, most, hogy az ügy lehetséges koronatanúja saját maga állt a nyilvánosság elé, hogyan látja ön, felmerültek-e ez idő szerint a nyomozás folytatásának elrendelését megalapozó körülmények, tehetők-e kellő alappal az adott ügyekre vonatkozó új ténymegállapítások. Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)
(14.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem